• Посилання скопійовано

На робочих місцях не здійснюється виробнича діяльність: чи потрібна атестація?

Атестація за умовами праці на робочих місцях, де не ведеться виробнича діяльність, не проводиться, на працівників не впливають шкідливі виробничі фактори

На робочих місцях не здійснюється виробнича діяльність: чи потрібна атестація?

Держпраці у Полтавській області пояснює, що на підприємстві в умовах карантину через коронавірусну пандемію частково припинено роботу декількох структурних підрозділів. Одночасно закінчується термін атестації робочих місць. Тож, чи необхідно проводити атестацію за умовами праці на робочих місцях, де виробнича діяльність не здійснюється, і як  у такому випадку визначити право працівників на пільги та компенсації за роботу у шкідливих умовах? 

Атестація робочих місць проводиться відповідно до Порядку проведення атестації робочих місць за умовами праці, затвердженого постановою КМУ від 01.08.1992 р. №442 (далі – Порядок №442) і Методичних рекомендацій для проведення атестації робочих місць за умовами праці, затверджених постановою Мінпраці від 01.09.1992 р. №41 та Головним державним санітарним лікарем України (далі – Методичні рекомендації). Відповідно до пункту 1 Порядку №422 атестація робочих місць за умовами праці проводиться на підприємствах і в організаціях незалежно від форм власності й господарювання.

Атестацію робочих місць проводить атестаційна комісія організації, склад і повноваження якої визначаються наказом, в строки, передбачені колективним договором, але не рідше одного разу на 5 років (п. 4 Порядку №442). Відповідальність за своєчасне та якісне проведення атестації покладається на керівника підприємства, організації.

За підсумками проведеної атестації роботодавець має вжити заходів, щоб усунути небезпечні й шкідливі для здоров’я працюючих виробничі фактори.

У разі неможливості усунути шкідливі і небезпечні виробничі фактори держава гарантує працівникам право на пільги та компенсації за роботу зі шкідливими і важкими умовами праці: пенсію за віком на пільгових умовах, щорічні додаткові відпустки за роботу із шкідливими і важкими умовами праці та за особливий характер праці, скорочену тривалість робочого тижня, доплати тощо.

Отже, атестацію за умовами праці на робочих місцях, де проводиться виробнича діяльність, необхідно провести без порушення встановлених термінів.

Відповідно до пункту 3.4. Методичних рекомендацій лабораторно-інструментальні дослідження фізичних, хімічних, біологічних, визначення психофізіологічних факторів проводяться в процесі роботи у характерних (типових) виробничих умовах, при справних і ефективно діючих засобах колективного і індивідуального захисту.

На робочих місцях, де виробництво зупинено, провести дослідження факторів виробничого середовища, віднести робочі місця до категорії зі шкідливими і важкими умовами праці та визначити право працівників на пільги та компенсації,  не порушуючи Методичні рекомендації,  неможливо.

Таким чином,  атестація за умовами праці на робочих місцях, де не ведеться  виробнича діяльність, не проводиться, на працівників не впливають шкідливі виробничі фактори, тому право на відповідні пільги та компенсації відсутнє. При поновленні виробничої діяльності на цих робочих місцях необхідно провести атестацію за умовами  праці в найкоротший час.

Зверніть увагу! Під час застосування заходів щодо непоширення коронавірусної інфекції COVID-19 роботодавці та працівники можуть телефоном або через соціальні мережі отримати консультацію від фахівців Управління Держпраці у Полтавській області.

Джерело: Держпраці у Полтавській області

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»