• Посилання скопійовано

Як добровільно сплатити ЄСВ для призначення субсидії?

Податківці наголосили, що для добровільної сплати ЄСВ для призначення житлової субсидії слід укласти договір

Як добровільно сплатити ЄСВ для призначення субсидії?

ДПС у Київській області повідомляє, що призначення житлової субсидії відбувається якщо особа на момент призначення житлової субсидії сплачує (за неї сплачують) єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – ЄВ) у розмірі, не меншому мінімального, протягом двох місяців підряд перед днем звернення за призначенням житлової субсидії або сплачує (за неї сплачують) ЄВ у розмірі, не меншому, ніж мінімальний, протягом двох місяців підряд перед місяцем, в якому житлова субсидія призначається без звернення громадянина.

Порядок укладення договору про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування або одноразову сплату у системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування (далі – Договір) врегульовано ст. 10 Закону України від 08.07.2010 р. №2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» та розд. V Інструкції про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженої наказом Мінфіну від 20.04.2015 р. №449.

Особа, яка виявила бажання брати участь у системі добровільного страхування, подає до контролюючих органів за місцем проживання заяву за формою згідно з додатком 3 до Інструкції №449 (далі – Заява), копію трудової книжки (за наявності), виписку з системи персоніфікованого обліку (ОК-5) та копію документа, що посвідчує особу, а члени особистого селянського господарства надають також документ, що підтверджує їх членство в такому господарстві.

Контролюючий орган відмовляє в укладенні Договору у разі, якщо особа підлягає загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню, не відповідає вимогам щодо осіб, які мають право на добровільну сплату єдиного внеску, надала неповні або недостовірні відомості, раніше уклала Договір, дія якого не припинена або за яким не виконано передбачені Договором умови, бажає укласти Договір на строк менше одного року (крім Договорів одноразової сплати).

В інших випадках відмова в укладенні Договору не допускається.

Після перевірки викладених у Заяві відомостей, контролюючими органами у строк не пізніше 30 календарних днів з дня отримання Заяви укладається Договір з особою  за формою, наведеною в додатку 4 до Інструкції №449.

У разі бажання особи сплатити ЄВ за попередні періоди, в яких особа не підлягала загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню (у тому числі за період з 01 січня 2004 по 31 грудня 2010), укладається Договір за формою, наведеною в додатку 5 до Інструкції №449.

Особи, які мають право на добровільну сплату ЄВ, беруть участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування протягом строку, визначеного в Договорі, але не менше одного року (крім договорів про одноразову сплату) (ч. 2 ст. 10 Закону №2464).

Отже, нормами Закону №2464 передбачено укладення Договорів з:

  • членами особистого селянського господарства, якщо вони не належать до осіб, які підлягають страхуванню, – за всіма видами соціального страхування  укладених з такими особами на строк не менше одного року;
  • особами, які досягли 16-річного віку та не перебувають у трудових відносинах з роботодавцями, на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування на строк не менше одного року, крім Договору одноразової сплати, термін дії якого 10 календарних днів з дня його підписання.

Договір є правовим документом, у якому сторони визначили свої права й обов’язки, виконання яких сторонами Договору є обов’язковим. Договір може бути достроково розірваний:

застрахованою особою:

  • за її бажанням, якщо Договір діяв не менше одного року;
  • у разі систематичного порушення умов Договору територіальним контролюючим органом;

контролюючим органом у разі:

  • набуття застрахованою особою відповідно до Закону №2464 зобов’язань щодо участі в системі загальнообов’язкового державного соціального страхування;
  • виникнення обставин, що не відповідають визначеним Законом №2464 вимогам до осіб, які мають право брати добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування;
  • систематичного порушення застрахованою особою умов Договору; смерті застрахованої особи;
  • за згодою сторін, якщо Договір діяв не менше одного року.

В інших випадках дострокове розірвання Договору не допускається.

Сплачені суми ЄВ у разі дострокового розірвання Договору поверненню не підлягають. Період, за який сплачено ЄВк, враховується до страхового стажу тільки за умови подання Звіту про суми добровільних внесків, передбачених договором про добровільну участь, які підлягають сплаті, та суми доплати згідно з додатком 6 (далі – Звіт) до Порядку формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженого наказом Мінфіну від 14.04.2015 р. №435 із змінами та доповненнями (пп. 3 п. 3 розд. V Інструкції).

У разі дострокового припинення або не виконання умов Договору, штрафні санкції за такі порушення не передбачено, а Звіт подається за періоди, за які сплачено страхові кошти.

Особам, які не виконали умов Договору та виявили бажання знову брати участь у добровільному страхуванні, у подальшому в укладенні Договору буде відмовлено.

Джерело: ДПС у Київській області

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»