• Посилання скопійовано

Карантинна допомога по частковому безробіттю не оподатковується, – Мінфін

До цього про відсутність оподаткування ПДФО, ВЗ та ЄСВ допомоги по частковому безробіттю, наданої за ст. 47-1 Закону про зайнятість, говорили податківці. Тепер аналогічну позицію висловив і Мінфін

Карантинна допомога по частковому безробіттю не оподатковується, – Мінфін

У листі від 25.05.2020 р. №11220-02-2/15556 Мінфін послідовно проаналізував, чи є допомога по частковому безробіттю, надана за ст. 47-1 Закону про зайнятість, об'єктом оподаткування ПДФО, військовим збором та ЄСВ. І на всі ці три питання відповів «ні».

 

Чому допомога не оподатковується ПДФО?

У травні 2020 року, коли писався згаданий лист, не оподатковувати допомогу по частковому безробіттю була лише одна підстава. Проте вона діяла до початку карантину, а отже, навіть, до змін в ПКУ, про які ми нагадаємо далі, цю допомогу можна було не оподатковувати.

Відповідно до пп. 165.1.1 ПКУ до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включається сума державної та соціальної матеріальної допомоги, державної допомоги, винагород і страхових виплат, які отримує платник податку з бюджетів та фондів загальнообов'язкового державного соціального страхування  згідно зі законом.

Саме тому (і тоді, і зараз) роботодавцю таку допомогу, нараховану та виплачену працівникам, слід відображати у формі №1ДФ за ознакою доходу «128». Докладніше про це тут.

А потім в ПКУ були внесені зміни, про які в цьому листі йдеться як про законопроект. Зараз ці зміни вже діють, і ми про них писали тут. При цьому, хоча в ПКУ говориться, що допомога не оподатковується «на період з 02 квітня 2020 року», податківці роз'яснюють, що звільнення від оподаткування поширюються на всі суми допомоги по частковому безробіттю, надані  в період карантину. 

 

Чому допомога не оподатковується військовим збором?

Це теж наразі норма ПКУ, яка на момент написання листа була ще тільки в законопроекті. 

Підрозділ 10 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ п. 16-1 було доповнено пп. 1.10, згідно з яким звільняються від оподаткування військовим збором доходи, зазначені в п. 13 підрозд. 1 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ.

Отже, як ПДФО, так і ВЗ допомога по частковому безробіттю, надана в період карантину, не оподатковується.

 

Чому на допомогу не нараховується ЄСВ?

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 7 Закону про ЄСВ базою для нарахування єдиного внеску є сума нарахованої кожній застрахованій особі заробітної плати за видами виплат, які включають основну та додаткову заробітну плату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у тому числі в натуральній формі, що визначаються відповідно до Закону «Про оплату праці», та сума винагороди фізичним особам за виконання робіт (надання послуг) за цивільно-правовими договорами. 

Отже, допомога по частковому безробіттю на період карантину не є базою нарахування єдиного внеску. Так вирішив Мінфін і такої ж думки податківці (про це тут).

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Автор: Бикова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»