• Посилання скопійовано

Допомогу по частковому безробіттю надаватимуть і під час інших карантинів: з'явився законопроєкт!

У Верховній Раді зареєстровано урядовий законопроєкт №3010а. Ним пропонується надати можливість отримувати допомогу не лише в період нинішнього карантину, а й у разі встановлення подібних обмежень через інші захворювання

Допомогу по частковому безробіттю надаватимуть і під час інших карантинів: з'явився законопроєкт!

26 серпня 2020 року у Верховній Раді зареєстровано урядовий законопроєкт №3010а "Про внесення змін до статті 47-1 Закону України "Про зайнятість населення" щодо надання допомоги по частковому безробіттю на період карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України для запобігання поширенню особливо небезпечних інфекційних хвороб". Про ухвалення цього проєкту Урядом ми вже повідомляли раніше тут>>

Нагадуємо, що ним пропонується надати можливість отримувати допомогу по частковому безробіттю не лише в період карантину у зв'язку з Covid19, а й у разі встановлення подібних обмежень через інші захворювання.

Зокрема, у ст. 47-1 Закону "Про зайнятість" буде уточнено, що допомога по частковому безробіттю на період карантину надається територіальним органом центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері зайнятості населення та трудової міграції, застрахованим особам у разі втрати ними частини заробітної плати або доходу внаслідок вимушеного скорочення передбаченої законодавством тривалості робочого часу у зв’язку із зупиненням (скороченням) діяльності через проведення заходів, передбачених карантином, встановленим КМУ з метою запобігання поширенню особливо небезпечних інфекційних хвороб, за зверненням роботодавця або ФОП, який є застрахованою особою, для її виплати працівникам або ФОП, який є застрахованою особою.

Сума допомоги по частковому безробіттю на період карантину надаватиметься роботодавцям, у тому числі фізичним особам — підприємцям, які є застрахованими особами, із числа суб’єктів малого та середнього підприємництва.

Виплата працівникам або ФОП, який є застрахованою особою, допомоги по частковому безробіттю на період карантину здійснюватиметься роботодавцем або територіальним органом центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері зайнятості населення та трудової міграції, з першого дня скорочення тривалості їх робочого часу у межах строку зупинення (скорочення) діяльності, але не більше строку, визначеного порядком надання допомоги по частковому безробіттю на період карантину, затвердженим КМУ.

Роботодавець або ФОП, який є застрахованою особою, зможе звернутися за отриманням допомоги по частковому безробіттю на період карантину протягом 90 календарних днів з дня зупинення (скорочення) виробництва, але не пізніше строку, визначеного порядком надання допомоги по частковому безробіттю на період карантину, затвердженим КМУ.

Період виплати допомоги по частковому безробіттю на період карантину у разі, коли роботодавцем або фізичною особою — підприємцем, який є застрахованою особою, вживалися заходи для запобігання поширенню особливо небезпечних інфекційних хвороб, не буде враховуватися під час розгляду звернення за наступним одержанням допомоги по частковому безробіттю на період карантину з причин виробничого характеру.

Крім того, законопроєктом пропонується надати право Кабінету Міністрів України визначати порядок надання допомоги по частковому безробіттю на період карантину, її розмір, строки надання, а також порядок повернення коштів, спрямованих на фінансування такої допомоги.

У разі прийняття цей Закон набере чинності з дня його опублікування.

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»