• Посилання скопійовано

Чому ФСС не відшкодовує витрати на медичні та соцпослуги для потерпілих на виробництві?

Відшкодування витрат за самостійно придбані лікарські засоби, вироби медичного призначення та гігієнічні вироби (підгузники або пелюшки) буде також здійснено після припинення дії карантину

Чому ФСС не відшкодовує витрати на медичні та соцпослуги для потерпілих на виробництві?

З метою врегулювання на законодавчому рівні питання відновлення фінансування витрат на медичну та соціальну допомогу потерпілим від нещасних випадків на виробництві або професійних захворювань та застрахованим особам, передбачену Законом України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.1999 р. №1105-XIV, але припинену на період дії карантину Законом України «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік» від 13.04.2020 р. №553-IX, виконавча дирекція Фонду соціального страхування України звернулась до Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів і Міністерства соціальної політики України, як органу державного нагляду у сфері соціального страхування, щодо усунення встановлених обмежень.

Також виконавчою дирекцією Фонду соціального страхування України цілком підтримано проект Закону України «Про внесення змін до розділу ІІ «Прикінцеві положення» Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік» щодо соціального страхування» (реєстр. №3692-1 від 06.07.2020), спрямованого на усунення обмежень на здійснення видатків Фондом соціального страхування України на оплату лікування в реабілітаційних відділеннях санаторно-курортного закладу після перенесених захворювань і травм, медичні та соціальні послуги для потерпілих від нещасних випадків на виробництві або професійних захворювань та відновлення належної роботи системи соціального страхування в Україні.

  • Додатково зазначаємо, що відповідно до пункту другого частини 5 прикінцевих положень Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік», який набрав чинності з 18.04.2020, на період дії карантину, установленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, Фонд соціального страхування України здійснює поточні видатки на такі страхові виплати:
  • допомога по тимчасовій непрацездатності;
  • допомога по вагітності і пологах;
  • щомісячні страхові виплати потерпілим від нещасних випадків на виробництві або професійних захворювань та членам їх сімей;
  • витрати на лікування потерпілих від нещасних випадків на виробництві або професійних захворювань;
  • витрати на протезування та придбання спеціальних засобів пересування.

Таким чином Фонд соціального страхування України на період дії карантину припинив фінансування витрат на придбання лікарських засобів та виробів медичного призначення, спеціальний медичний та постійний сторонній догляд, побутове обслуговування, додаткове харчування, санаторно-курортне лікування для потерпілих від нещасних випадків на виробництві або професійних захворювань, а також на оплату лікування в реабілітаційних відділеннях санаторно-курортного закладу після перенесених захворювань і травм за страхуванням у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності.

При цьому, належні суми витрат на спеціальний медичний та постійний сторонній догляд, побутове обслуговування, додаткове харчування нараховуються відповідно до вимог Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» та діючих нормативно-правових актів, але будуть перераховані на рахунки потерпілих після припинення дії обмежень, встановлених Законом України «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік».

Відшкодування витрат за самостійно придбані лікарські засоби, вироби медичного призначення та гігієнічні вироби (підгузники або пелюшки) буде також здійснено після припинення дії встановлених обмежень.

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Джерело: Фонд соціального страхування України

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»