• Посилання скопійовано

Ще одна допомога по частковому безробіттю під час епідемії: проєкт Мінекономіки

Мінекономіки розробив проєкт Порядку надання допомоги по частковому безробіттю для випадку, якщо місцева влада (а не Кабмін!) запроваджуватиме власні епідемічні обмеження

Ще одна допомога по частковому безробіттю під час епідемії: проєкт Мінекономіки

Нагадаємо, що Законом №540 були внесені зміни до Закону №5067, якими передбачено можливість надання допомоги по частковому безробіттю у разі, якщо роботодавцем вживаються заходи щодо профілактики та запобігання поширенню епідемії на виконання відповідного рішення місцевої державної адміністрації.  

Одразу зауважимо, що ця допомога не належить до карантинної, які роботодавці отримують в межах ст. 47-1 Закону №5067 за Порядком №306.

Для таких «місцевих карантинів» потрібен окремий порядок надання допомоги, і Мінекономіки розробив проєкт цього порядку. 

 

Основні правила надання допомоги за проєктом

Допомога по частковому безробіттю має надаватися Центром зайнятості працівникам у разі втрати ними частини заробітної плати внаслідок вимушеного скорочення передбаченої законодавством тривалості робочого часу у зв’язку зі зупиненням (скороченням) виробництва продукції без припинення трудових відносин. 

Увага! Фінансування у цьому випадку буде  надаватися тільки: 

  • роботодавцям-виробникам продукції;
  • у разі, якщо їх діяльність зупинилася (скоротилася);
  • зупинення (скорочення) діяльності сталося через (а не під час!) проведення профілактики та запобігання поширенню епідемії на виконання рішення місцевої державної адміністрації!

Допомога надаватиметься працівникам, незалежно від розміру їх трудового та страхового стражу, через роботодавців. Тобто виплата працівникам допомоги по частковому безробіттю здійснюватиметься роботодавцем, з яким оформлено трудові відносини.

При цьому право на фінансування матимуть роботодавці незалежно від їх форми власності, організаційно-правової форми та підпорядкування, діяльність яких пов’язана з виробництвом продукції. Тобто ФОП-виробники продукції також матимуть право на отримання цієї допомоги від Фонду безробіття.

За отриманням коштів для виплати працівникам допомоги по частковому безробіттю роботодавець матиме право звернутися до Центру зайнятості за місцем провадження його господарської діяльності.

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»