• Посилання скопійовано

Чи необхідно сплачувати ЄСВ ФОПу, якщо він є найманим працівником?

З 2021 року ФОП, який одночасно є основним працівником, звільняється від сплати ЄСВ

Чи необхідно сплачувати ЄСВ ФОПу, якщо він є найманим працівником?

ДПС у Львівській області провела «гарячу лінію» про актуальні питання сплати єдиного внеску.

Податківці зазначають, що Законом України від 13 травня 2020 року №592-IX “Про внесення змін до Закону України “Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування” щодо усунення дискримінації за колом платників” (далі Закон № 592) внесено зміни до Закону України від 08 липня 2010 року № 2464-VI “Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування”, зокрема  статтю 4 доповнено частиною шостою, де зазначено, що якщо фізичні особи  - підприємці або особи, які провадять незалежну професійну діяльність  мають основне місце роботи, звільняються від сплати за себе єдиного внеску за місяці звітного періоду, за які роботодавцем було сплачено страховий внесок за таких осіб у розмірі не менше мінімального страхового внеску. Такі особи можуть бути платниками єдиного внеску за умови самостійного визначення за місяці звітного періоду, за які роботодавцем було сплачено страховий внесок за таких осіб у розмірі менше мінімального страхового внеску, бази нарахування, але не більше максимальної величини бази нарахування єдиного внеску, встановленої цим Законом. При цьому сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску.

Вищезазначені зміни, внесені  Законом №592, набирають чинності з 1 січня 2021 року.

***

Читайте також: «Сплячі» ФОП або як не платити ЄСВ: аналіз Закону №592

Джерело: ДПС у Львівській області

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»