• Посилання скопійовано

Як оформити декретну відпустку на родича?

Піти в декрет може також будь-який інший родич, який фактично доглядає за малюком. Це може бути тато, дідусь, бабуся, інші родичі, опікун, один із прийомних батьків

Як оформити декретну відпустку на родича?

Міністерство юстиції України на своїй сторінці у facebook розоповідає, що декретна відпустка – не лише для мами. Піти в декрет може також будь-який інший родич, який фактично доглядає за малюком. Це може бути тато, дідусь, бабуся, інші родичі, опікун, один із прийомних батьків.

Для того щоб оформити відпустку для догляду за дитиною вказані вище особи повинні надати за місцем своєї роботи такі документи:

  • заяву про надання відпустку для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку;
  • копію свідоцтва про народження дитини;
  • довідку про те, що мама дитини не скористалася правом на таку відпустку за своїм місцем роботи (навчання, служби) і не претендує на допомогу, або вийшла на роботу до закінчення терміну відпустки і виплати по догляду за дитиною їй припинено (із зазначенням дати);
  • документ, що підтверджує родинний зв’язок працівника, який бажає оформити відпустку, з дитиною.

Відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею 3-річного віку надається повністю або частково в межах установленого періоду та оформляється наказом (розпорядженням) власника або уповноваженого ним органу.

Крім того, як мама, так і інші родичі можуть продовжити декрет до досягнення дитиною 6 років. Але без збереження заробітної плати та тільки за медичними показниками, якщо малюк потребує домашнього догляду.

Для цього слід подати роботодавцю такі документи:

  • медичний висновок – видається за формою первинної облікової документації №080-1/о «Довідка про необхідність дитини (дитини з інвалідністю) у домашньому догляді». Мінімальний термін дії довідки – 6 місяців;
  • письмова заява особи.

Детальніше – читайте в матеріалі: https://bit.ly/2TanaWz

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»