• Посилання скопійовано

Мінфін вніс зміни до Положення про рух коштів ЄСВ

Зокрема, Положення про рух коштів єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування доповнено нормами щодо єдиного рахунку

Мінфін вніс зміни до Положення про рух коштів ЄСВ

Мінфін наказом від 25.09.2020 р. №587 (зареєстрований в Мін'юсті 15.10.2020 р. за №1015/35298) затвердив зміни до Положення про рух коштів єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування.

Зокрема, Положення доповнено нормами щодо єдиного рахунку. Нагадаємо, що це рахунок, відкритий у центральному органі виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері казначейського обслуговування бюджетних коштів, для центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, який може використовуватися платником податків для сплати грошових зобов'язань та/або податкового боргу з податків та зборів, передбачених ПКУ, єдиного внеску та інших платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи.

Також уточнено, що ДПС та територіальні органи ДПС відкривають в Казначействі небюджетні рахунки за субрахунком 3556 (раніше - 3719) "Рахунки для зарахування єдиного соціального внеску" (далі - рахунки 3556) для зарахування та розподілу страхових коштів.

Рахунки 3556 територіальних органів ДПС та рахунки 3556 ДПС відкриваються у такій кількості, яка необхідна для забезпечення розподілу єдиного внеску.  Відкриття здійснюється на підставі заяв ДПС і територіальних органів ДПС та інших документів згідно з вимогами Порядку №758.

Страхові кошти, що сплачуються страхувальниками, зараховуються на рахунки 3556 територіальних органів. У разі використання страхувальником єдиного рахунка Казначейство перераховує страхові кошти з єдиного рахунка до 17 год 30 хв на рахунки 3556 територіальних органів ДПС відповідно до Порядку функціонування єдиного рахунка.

Страхові кошти, акумульовані на рахунках 3556 ДПС, об 11:00 наступного операційного дня засобами програмного забезпечення розподіляються автоматично за видами загальнообов'язкового державного соціального страхування відповідно до визначених постановою КМУ №675 пропорцій розподілу єдиного внеску (у відсотках) та перераховуються за призначенням - на рахунки, відкриті в Казначействі за субрахунком 3554 "Рахунки державних цільових фондів" (раніше - рахунок 3717) на ім'я фондів загальнообов'язкового державного соціального і пенсійного страхування відповідно до договорів про здійснення розрахунково-касового обслуговування, укладених Казначейством з власниками рахунків.

Казначейство щодня в порядку та за форматами, що визначаються протоколом обміну інформацією між ДПС та Казначейством, формує та передає до ДПС:

1) впродовж робочого дня інформацію про проведені транзакції з рахунків 3556 територіальних органів ДПС в актуальному стані;

2) наступного робочого дня після зарахування страхових коштів на рахунки 3556:

- до 10 год 00 хв (для територіальних органів ДПС):

  • виписки з рахунків 3556 територіальних органів ДПС;
  • оборотно-сальдові відомості за рахунками 3556 територіальних органів ДПС;
  • відомості про рух страхових коштів на рахунках 3556 територіальних органів ДПС;
  • звіт про надходження страхових коштів на рахунки 3556 територіальних органів ДПС;

- до 10 год 00 хв (для ДПС):

  • виписки з рахунків 3556 територіальних органів ДПС;
  • звіт про надходження страхових коштів на рахунки 3556 територіальних органів ДПС;
  • відомість про розподіл страхових коштів за видами загальнообов'язкового державного соціального і пенсійного страхування;
  • оборотно-сальдову відомість за рахунками 3556 ДПС;
  • звіт про надходження страхових коштів на рахунки 3556 ДПС та звіт про надходження страхових коштів на рахунки 3556 територіальних органів ДПС.

Наказ набере чинності з дня його офіційного опублікування, крім окремих норм (зокрема, щодо єдиного рахунку), які наберуть чинності з 1 січня 2021 року.

Станом на 23.10.2020 р. наказ не опублікований.

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»