• Посилання скопійовано

МОЗ змінив порядок видачі листків непрацездатності через COVID-19

Внесено зміни до Інструкції про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян, та Порядку надання первинної медичної допомоги

МОЗ змінив порядок видачі листків непрацездатності через COVID-19

МОЗ наказом від 11.11.2020 р. №2593 затвердило зміни до:

Цей наказ набере чинності з дня його офіційного опублікування. Його було опубліковано в "Офіційному віснику" №100 від 22.12.2020. Відповідно з цієї дати діють зміни.

 

Що змінилося в Інструкції №455?

По-перше, з неї виключено п. 1.9. За ним листок непрацездатності (довідка) в амбулаторно-поліклінічних закладах видавався лікуючим лікарем (фельдшером) переважно за місцем проживання чи роботи. У разі вибору особою лікуючого лікаря і лікувально-профілактичного закладу не за місцем проживання чи роботи документи, що засвідчують тимчасову непрацездатність, видавалися за наявності заяви-клопотання особи, погодженої з головним лікарем обраного лікувально-профілактичного закладу, або його заступником, засвідченої підписом та круглою печаткою лікувально-профілактичного закладу.

По-друге, згідно з оновленим п. 2.2, при втраті працездатності внаслідок захворювання або травми лікуючий лікар в амбулаторно-поліклінічних закладах може видавати листок непрацездатності особисто терміном до 5 календарних днів з наступним продовженням його, залежно від тяжкості захворювання, до 15 календарних днів (раніше - до 10 календарних днів).

Якщо непрацездатність триває понад 15 календарних днів, продовження листка непрацездатності до 30 днів проводиться лікуючим лікарем спільно з завідувачем відділення, а надалі – ЛКК, яка призначається керівником лікувально-профілактичного закладу, після комісійного огляду хворого, з періодичністю не рідше 1 разу на 10 днів, але не більше терміну, встановленого для направлення до МСЕК.

В окремих випадках, коли захворювання вимагає тривалого лікування, наприклад у разі важких травм та туберкульозу періодичність оглядів ЛКК з продовженням листка непрацездатності може бути не рідше 1 разу на 20 днів залежно від тяжкості перебігу захворювання.

На період проведення заходів, спрямованих на запобігання виникненню та поширенню COVID-19, а також локалізацією та ліквідацією її спалахів та епідемій в Україні, лікуючий лікар в амбулаторнополіклінічних закладах може видавати листок непрацездатності особисто на строк, необхідний для лікування пацієнтів з коронавірусною хворобою (COVID-19) та/або завершення самоізоляції пацієнтом відповідно до галузевих стандартів у сфері охорони здоров’я.

По-третє, виключено абзац 2 п. 2.22 Інструкції. Ним передбачалося, що у разі вибору особою рядового і начальницького складу лікуючого лікаря і лікувально-профілактичного закладу не за місцем проживання чи роботи довідка видається відповідно до п. 1.9 розділу 1 цієї Інструкції.

Текст змін також можна переглянути тут>>

 

Яких змін зазнав Порядок?

Зокрема, уточнено, що надавач первинної медичної допомоги (далі - ПМД) забезпечує відбір зразків матеріалів для тестування на SARS-CoV-2 (за місцем надання ПМД або за місцем проживання (перебування) пацієнта) та їх транспортування у лабораторний центр МОЗ за адміністративнотериторіальною належністю.

Для організації тестування надавач ПМД забезпечує дотримання інфекційного контролю та виїзд до пацієнта за місцем його проживання (перебування) за необхідністю.

Надавач ПМД за необхідності організовує роботу «Гарячої лінії» з метою надання відповідей на найпоширеніші запитання щодо надання ПМД, в тому числі щодо лікування гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2.

Повний перелік змін дивіться тут>>

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»