• Посилання скопійовано

Розмір допомоги по безробіттю планують переглянути

Ще одна новація від Мінекономіки, яка цього разу стосується надання допомоги по безробіттю, а також механізму заохочення роботодавців до працевлаштування осіб певних категорій фізосіб

Розмір допомоги по безробіттю планують переглянути

Мінекономіки вирішило взятись і за надання допомоги по безробіттю, а також за проблему безробіття в Україні взагалі. Для цього було розміщено для обговорення проєкт Закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо реформування служби зайнятості, соціального страхування на випадок безробіття, сприяння продуктивній зайнятості населення, у тому числі молоді, та впровадження нових активних програм на ринку праці».

Якщо коротко, то проєктом Закону передбачається:

  • заміна встановлених квот для певних категорій фізосіб (які, по суті, нічого не дають ні роботодавцям, ні самим працівникам) на компенсацію частини заробітної плати або ЄСВ для таких осіб;
  • надання фінансової допомоги для започаткування підприємницької діяльності;
  • зміна підходу до фінансування громадських робіт та скасування тимчасових робіт;
  • зміна підходу до підбору підходящої роботи для безробітного (врахування, зокрема, транспортної доступності, розміру заробітної плати залежно від тривалості безробіття);
  • зміна умов, тривалості та розмірів виплат допомоги по тимчасовому безробіттю.

 

Зміни у розмірі допомоги по безробіттю

Слідом за запропонованою зміною у розмірі оплати лікарняних листків (про яку ми писали тут) Мінекономіки пропонує змінити підхід до нарахування допомоги по безробіттю.

Діє зараз

Запропоновано

До 2 років – 50%

До 5 років – 50%

Від 2 до 6 років – 55%

Від 5 до 15 років – 60%

Від 6 до 10 років – 60%

Від 15 до 25 років – 70%

Понад 10 років – 70%

Понад 25 років – 80%

Тобто у виграші залишились особи зі страховим стажем понад 25 років – для них сума допомоги збільшиться. Розмір же допомоги осіб, які мають 15-25 років страхового стажу, залишиться без змін.

При цьому зауважується, що для особи, страховий стаж якої становить не менше 15 років і яка протягом 15 років, що передували місяцю надання статусу зареєстрованого безробітного, не отримувала допомогу по безробіттю, при визначені розміру допомоги  по безробіттю відсотки до середньої заробітної плати, встановлені цією частиною, збільшуються на 10 відсоткових пунктів.

Зміниться і порядок визначення розміру допомоги залежно від тривалості виплати такої допомоги:

Діє зараз

Запропоновано

Перші 90 к.д. – 100%

Перша половина строку тривалості виплати – 100%

Наступні 90 к.д. – 80%

Надалі – 50%

Надалі – 70%

 

До речі, тривалість надання допомоги по безробіттю також пропонують прив’язати до розміру страхового стажу, зокрема:

  • до 5 років – 180 к. дн.
  • від 5 до 15 років – 240 к. дн.
  • від 15 до 25 років – 300 к. дн.
  • понад 25 років – 360 к. дн.

Для осіб передпенсійного віку (за 2 роки до досягнення 60 років або старші) тривалість виплати допомоги по безробіттю, як і зараз, не може перевищувати 720 календарних днів, однак додано вимогу відповідності умовам, що визначені ст. 26 Закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування».

А от для осіб, зазначених у ч. 2 ст. 6 Закону №2464 та абз. 3 ч. 4 ст. 7 Закону «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб» тривалість допомоги пропонують зменшити вдвоє – до 90 к. д. Водночас встановлюється, що на період дії карантину у 2021 році максимальний строк допомоги для таких осіб залишається 180 к. днів.

Уточнимо, що протягом двох років загальна тривалість не може перевищувати зазначену вище (у разі чергового визнання особи безробітною у межах 2-х років тривалість виплати враховується сумарно).

Але з «хорошого» можна відмітити, що для осіб, які звільнились з останнього місця роботи за власним бажанням без поважних причин пропонується виплачувати допомогу, починаючи з 31 календарного дня.

 

Хто отримає мінімальний розмір допомоги?

Критерії осіб, які отримають мінімальний розмір допомоги, також пропонують переглянути. На сьогодні мають право на виплату допомоги у мінімальному розмірі особи, які протягом 12 місяців мають трудовий стаж менше 6 місяців. Законопроєктом же передбачається встановлення мінімального розміру допомоги для осіб, які протягом 18 місяців мають страховий стаж менше 12 місяців.

 

Максимальний розмір допомоги

У проєкті зазначено, що максимальний розмір допомоги по безробіттю буде встановлюватись правлінням фонду, але не менше чотирьох прожиткових мінімумів для працездатних осіб.

 

Розмір допомоги на поховання

З позитивних змін передбачено збільшення розміру допомоги на поховання – до двох прожиткових мінімумів (зараз розмір такої допомоги становить один прожитковий мінімум).

 

Зміни для роботодавців

Для роботодавців проєктом акта пропонуються такі зміни:

  • заміна механізму квотування працевлаштування (про таке квотування ми писали тут), який наразі є неефективним, на запровадження компенсації роботодавцям частини витрат на оплату праці за працевлаштованих осіб віком до 25 років та осіб, яким до настання права на пенсію за віком залишилось не більше 5 років, або витрат у розмірі ЄСВ на загальнообов’язкове державне страхування за працевлаштованих на перше робоче місце осіб віком до 35 років;
  • надання компенсації роботодавцям витрат ЄСВ з метою сприяння працевлаштуванню довгострокових безробітних.

 

Напрямки досить цікаві, проте докладно про них можна буде говорити тоді, коли вони будуть не лише задекларовані у законі, а й будуть створені підзаконні порядки виконання цих норм. Втім, обіцяємо уважно стежити за долею цього законопроєкту і повідомляти наших читачів про такі зміни.

***

Читайте також:

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»