• Посилання скопійовано

Страховий стаж для лікарняних: як його визначити?

Часто від загального страхового стажу залежить розмір відсотка оплати лікарняного (50, 60, 70 чи 100 % середньої зарплати). Тож треба знати, що таке страховий стаж, як його обчислювати та які періоди потрапляють чи не потрапляють до нього

Страховий стаж для лікарняних: як його визначити?

Поняття страхового стажу знаходимо у ч. 1 ст. 21 Закону №1105.

Страховий стаж – це період (строк), протягом якого особа підлягала страхуванню у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та за який щомісяця сплачено нею та роботодавцем або нею страхові внески в сумі не меншій, ніж мінімальний страховий внесок.

Проте є і винятки.  Так, період відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, отримання виплат за окремими видами соціального страхування, крім пенсій усіх видів (за винятком пенсії по інвалідності), включається до страхового стажу як період, за який сплачено страхові внески, виходячи з розміру мінімального страхового внеску.

А ще до страхового стажу прирівнюється трудовий стаж, набутий працівником за час роботи на умовах трудового договору (контракту) до набрання чинності Законом №2240, а також періоди, починаючи з 1 січня 2016 року, протягом яких особа не підлягала страхуванню за Законом №1105, але нею або роботодавцем за неї сплачено ЄСВ відповідно до Закону №2464. Це передбачено ч. 4 ст. 21 Закону №1105.

 

Чому важливо знати страховий стаж працівника?

Як правило, розмір страхового стажу впливає на суму лікарняних, яка буде нарахована працівнику.  

Згідно зі ст. 24 Закону №1105 і п. 5 Порядку №440 лікарняні виплачуються фізособам в розмірі від 50% до 100% середньої заробітної плати (доходу). При цьому 50% встановлено для тих, чий загальний страховий стаж менший ніж 3 роки. А на 100% можуть претендувати ті, в кого страховий стаж перевищує 8 років.

Звісно, з цього правила є винятки. І про них теж не можна забувати.

По-перше, в ст. 24 Закону №1105 наведено перелік пільгових категорій фізосіб, які мають право на 100% лікарняних незалежно від розміру загального страхового стажу. Серед них донори, чорнобильці, постраждалі учасники Революції Гідності і ветерани (учасники бойових дій). 

По-друге, зараз, під час пандемії, законодавці поділили лікарняні за діагнозами (умовно кажучи, на «ковідні» і «нековідні»). 

Частина 2 ст. 24 Закону №1105 наголошує: особам, які перебувають у закладах охорони здоров’я, а також на самоізоляції під медичним наглядом у зв’язку з проведенням заходів, спрямованих на запобігання виникненню та поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), а також локалізацію та ліквідацію її спалахів та епідемій, лікарняні виплачуються у розмірі 50% середньої заробітної плати (доходу) незалежно від страхового стажу, за винятком медичних працівників, яким допомога з тимчасової непрацездатності у таких випадках виплачується в розмірі 100% середньої заробітної плати (доходу) незалежно від страхового стажу.

По-третє, загальний стаж у людини може бути і понад 8 років. Але має значення ще й страховий стаж за останні 12 місяців перед відкриттям листка непрацездатності. Адже за ч. 4 ст. 19 Закону №1105 застраховані особи, які протягом 12 місяців перед настанням страхового випадку мають страховий стаж менше 6 місяців, мають право на лікарняні, виходячи з нарахованої заробітної плати (доходу), з якої сплачуються страхові внески, але не більше за розмір допомоги, обчислений з мінімальної заробітної плати, встановленої на час настання страхового випадку.

Це стосується і демобілізованих працівників, про що Держпраці говорила тут.

 

Як рахується страховий стаж працівника?

Страховий стаж обчислюють за даними персоніфікованого обліку відомостей про застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування (далі – Держреєстр), а до його впровадження – у порядку та на умовах законодавства, що діяло раніше (ч. 2 ст. 21 Закону №1105).

При цьому роботодавцю не треба рахувати такий стаж самостійно – за них це зробить ПФУ, який веде цей Держреєстр, про що надасть усю необхідну інформацію. Як її отримати, ми розповімо далі. 

А зараз нагадаємо про джерела даних в Держреєстрі. Тобто звідки ПФУ бере цю інформацію і чи можна їй вірити. 

Де ПФУ бере інформацію про страховий стаж, можете дізнатись з таблиці 1.

 

До 28.02.2001  р. 28.02.2001  р.– 01.01.2011  р. 01.01.2011  р. – 01.01.2016  р. 01.01.2016  р. – 09.06.2021  р. З 10.06.2021  р.
Обчислюється за даними трудової книжки

Обчислюється одночасно за двома документами:

1)за даними трудової книжки;

2) за даними, що містяться в системі персоніфікованого обліку відомостей про застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування (на підставі довідок ОК-5, ОК-7 або довідки 9)

Обчислюється за даними, що містяться в системі персоніфікованого обліку відомостей про застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування (на підставі довідок ОК-5, ОК-7 або довідки 9). Обчислюється за даними Реєстру застрахованих осіб, у тому числі і за внесеними даними про трудову діяльність в електронному вигляді, якщо вони будуть внесені
Визначається постановою КМУ №1658 Визначається ст. 7 Закону №2240 Визначається: ст. 7 Закону №2240; п. 6 ст. 20 Закону №2464; (див. також лист ФСС з ТВП від 04.02.2011 р. №04-29-196) Визначається: ст. 21 Закону №1105; п. 6 ст. 20 Закону №2464 (див. також лист ФСС з ТВП від 17.01.2015 р. №2.4-17-92, та лист Мінсоцполітики від 27.04.2018  р. №613/0/51-18/218) Визначається: ст. 21 Закону №1105 у редакції з 10.06.2021 р. №1105 (у редакції з 10.06.2021  р.) п. 6 ст. 20 Закону №2464

Але різні періоди у різний час не однаково включались до страхового стажу. Були певні нюанси. Розібратися з такими періодами та правильно включити той чи інший період до страхового стажу допоможе таблиця 2.

Таблиця 2. Зарахування різних періодів до страхового стажу для лікарняних >>>

Зверніть увагу! З 10.06.2021 р. є зміни в обчисленні страхового стажу. Так, ч. 2 ст. 21 Закону №1105 (у редакції з 10.06.2021 р.) передбачено: «Страховий стаж обчислюється за даними реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування, у тому числі за даними про трудову діяльність працівників, внесеними відповідно до Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування», а за періоди, за які не внесені дані до реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування, – у порядку та на умовах, передбачених законодавством, що діяло раніше».

Тобто з 10 червня 2021 року, коли облік трудової діяльності почуть вести в електронному вигляді, страховий стаж для лікарняних буде вноситись до Держреєстру з двох джерел: 

  • звітності щодо ЄСВ, яку подають роботодавці або самозайняті особи (це стосується нового страхового стажу);
  • електронних (відсканованих) копій трудових книжок, які протягом 5-ти років мають надіслати ПФУ роботодавці. 

Про це ми писали тут і тут

А що як трудова книжка була втрачена? Відповідь на це питання від ПФУ читайте тут

Чи треба роботодавцям сканувати ще й документи про освіту? Читайте тут

 

Як отримати інформацію про страховий стаж працівника? 

Відомості з Держреєстру про страховий стаж може отримати:

  • як роботодавець (страхувальник) – самостійно у кабінеті Страхувальника на порталі ПФУ;
  • так і застрахована особа – треба звертатися до органу ПФУ особисто або можна отримати її на порталі ПФУ за наявності електронного цифрового підпису.

Докладно про те, як це зробити на порталі ПФУ, ми розповідали тут.

А ось поради від ПФУ

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»