• Посилання скопійовано

З 8 жовтня діють оновлені Порядок обліку платників ЄСВ та Положення про реєстр страхувальників

Мінфін вніс зміни до Порядку обліку платників ЄСВ та Положення про реєстр страхувальників. Їх привели у відповідність до Законів №2464-VI та №466-IX

З 8 жовтня діють оновлені Порядок обліку платників ЄСВ та Положення про реєстр страхувальників

Мінфін наказом від 28.08.2021 р. №485 (зареєстрований в Мін'юсті 14.09.2021 р. за №1202/36824) вніс зміни до:

Таким чином Мінфін привів ці документи у відповідність до Законів №2464-VI та №466-IX. Зміни незначні та більше косметичні.

Так, у Порядку буде змінено абревіатуру ДФСУ на ДПСУ. Крім того, уточнено норми щодо організації обліку платників ЄСВ у контролюючих органах. У новому п. 1 Розділу VI зазначається, що згідно з цим Порядком процедури обліку платників ЄСВ виконують контролюючі органи ДПС, визначені пп. 41.1.1 ПКУ, та державні податкові інспекції, які є структурними підрозділами контролюючих органів і визначені п. 41.3 ПКУ. Якщо у складі контролюючого органу не утворені ДПІ, процедури обліку платників ЄСВ, що здійснюють ДПІ згідно з цим Порядком, виконує такий контролюючий орган.

Крім того, у додатках 1, 2 до Порядку слова "Код КОАТУУ" замінено словами "Код КОАТУУ/ КАТОТТГ".

Своєю чергою, у Положенні уточнено, що  до реєстру страхувальників вносяться відомості, необхідні для обліку платників єдиного внеску, їх зобов'язань та сплати єдиного внеску, зокрема:

  • податковий номер або серія (за наявності) та номер паспорта (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та офіційно повідомили про це відповідний контролюючий орган і мають відмітку у паспорті);
  • основний вид економічної діяльності, за яким призначено клас професійного ризику (за період до 1 січня 2016 року).

ДПСУ щоденно оприлюднює на власному офіційному вебсайті дані з реєстру страхувальників про взяття на облік/зняття з обліку платника єдиного внеску.

Цей наказ набере чинності через 10 днів з дня його офіційного опублікування. 28 вересня його було опубліковано в "Офіційному віснику" №75. Тож він набере чинності з 8 жовтня.

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»