• Посилання скопійовано

МОЗ розробив проєкт змін щодо формування та видачі е-лікарняних

На сайті Федерації профспілок України розміщено проєкт наказу МОЗ, яким передбачається внести зміни до двох нормативних актів: Порядку формування медичних висновків і Порядку видачі (формування) е-лікарняних. Докладніше про них далі

МОЗ розробив проєкт змін щодо формування та видачі е-лікарняних

На сайті Федерації профспілок України розміщено проєкт наказу МОЗ. Його можна переглянути тут.

Передбачається, що цей наказ набере чинності з дати офіційного опублікування.

Ним буде внесено зміни до двох нормативних актів:

  • Порядку формування медичних висновків про тимчасову непрацездатність в Реєстрі медичних висновків в електронній системі охорони здоров’я, затвердженого наказом МОЗ від 01.06.2021 р. № 1066;  
  • Порядку видачі (формування) листків непрацездатності в Електронному реєстрі листків непрацездатності, затвердженого наказом МОЗ від 17.06.2021 р. № 1234.

 

Що планують змінити?

В Порядку № 1066 планується уточнити правила оформлення медичного висновку для тих фізосіб, яким е-лікарняний видається через догляд за хворою дитиною

Так, зараз встановлено лише, що медичний висновок категорії «Догляд за хворою дитиною» формується на підставі медичного запису про пацієнта віком до 14 років (або про дитину з інвалідністю віком до 18 років) та висновку лікуючого лікаря про тимчасову непрацездатність особи, яка здійснюватиме догляд за пацієнтом.

До цих норм планується додати правила формування такого медичного висновку у разі супроводу хворої дитини до санаторно-курортного закладу. Йдеться про дітей з інвалідністю та «чорнобильців». І сформувати такий медичний висновок в Реєстрі медичних висновків в електронній системі охорони здоров’я зможе лікуючий лікар санаторно-курортного закладу, де буде проводитися лікування дитини.

Відповідні зміни буде внесено і щодо строків дії такого висновку.

Зараз передбачається, що випадок тимчасової непрацездатності за категорією «Догляд за хворою дитиною» не може перевищувати 14 календарних днів в амбулаторних умовах (для дитини віком до 14 років або дитини з інвалідністю до 18 років), для особи, яка здійснює догляд, окрім випадків необхідності сумісного перебування із пацієнтом під час його госпіталізації. У випадках необхідності сумісного перебування особи період дії випадку тимчасової непрацездатності не може перевищувати тривалості перебування пацієнта у стаціонарі.

До цих умов додадуть згадку про лікування у санаторно-курортному закладі. Тобто, увесь час такого лікування увійде до періоду тимчасової непрацездатності, на який буде оформлено е-лікарняний.

В Порядку № 1234 планується уточнити  статус е-лікарняного. Втім, ця правка, скоріше, косметична.

Нагадаємо, що зараз одним із статусів, які листок непрацездатності може мати в Електронному реєстрі, є готовий до сплати (виданий).  А дати відкриття та закриття листка непрацездатності відповідають датам початку строку дії та закінчення строку дії медичного висновку, на підставі якого сформований цей листок непрацездатності. Листок непрацездатності вважається виданим через сім днів після дати закриття листка непрацездатності. Тоді ж такий е-лікарняний нам пропонують вважати і готовим до сплати, про що ми писали тут і тут.

Тепер це планується узаконити.  Формулювання звучатиме так: «Листок непрацездатності вважається виданим через сім днів після дати закриття листка непрацездатності та набуває статусу «готовий до сплати (виданий)».

А ось наступна правка важливіша. І вона стосується продовження е-лікарняного.

Нагадаємо, що зараз на підставі даних медичних висновків, що складають один випадок тимчасової непрацездатності, формуються листки непрацездатності в порядку черговості створення медичних висновків, кожен наступний із яких створюється як продовження першого та складають один страховий випадок.

Передбачається внести уточнення, що до 01.02.2022 р. для одного випадку тимчасової непрацездатності усі наступні листки непрацездатності (в порядку черговості) будуть створюватися саме як продовження першого – незалежно від статусу раніше сформованих листків непрацездатності за таким страховим випадком (крім тих, які мають статус «сформовано помилково»).

Тобто, якщо зараз, коли система е-лікарняних ще досі «обкатується» і лікарі частіше помиляються при їх формуванні, створено такий тимчасовий захисний механізм – групування виданих е-лікарняних за одним страховим випадком, коли помилка не перериває ланцюг їх формування. Для ФСС і роботодавців це важливо, адже і оплата усіх таких е-лікарняних (першого та подовжень) здійснюється за однаковим розміром середньоденної зарплати (розрахованим для першого лікарняного), і строки направлення до МСЕК з метою встановлення інвалідності не перериваються.

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Автор: Бикова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»