• Посилання скопійовано

Лікарняні на період реабілітації здоров’я: новий законопроект

У ВРУ внесено на розгляд законопроект, яким передбачається надання матеріального забезпечення, яке повністю або частково компенсує втрату заробітної плати (доходу) за реабілітаційний період. Таку реабілітацію внаслідок захворювання або травми пропонується зробити окремою підставою для отримання лікарняних

Лікарняні на період реабілітації здоров’я: новий законопроект

До Верховної Ради України на розгляд було подано Законопроект №6253 від 02.11.2021, яким пропонується усунути недоліки, викликані спочатку виключенням зі ст. 22 Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування» норми про виплату допомоги у зв’язку з непрацездатністю внаслідок невиробничих травм та захворювань, а потім не коректним її поверненням. Текст проекту змін можна отримати за посиланням.

Нагадаємо, що у ст. 22 Закону №1105 наводиться перелік страхових випадків, у разі настання яких застрахованій особі надається допомога по тимчасовій непрацездатності, яка повністю або частково компенсує втрату заробітної плати (доходу).

Тимчасова втрата працездатності часто виникає не лише під час хвороби або травми, а і після, в той час, коли людина поступово відновлює своє здоров’я.

Згідно пояснювальної записки законопроект пропонує розділити визначену п. 1 ч. 1 ст. 22 Закону №1105 підставу для отримання допомоги по тимчасовій непрацездатності на два окремі пункти, додавши новий пункт 11 у такій редакції: «тимчасової непрацездатності впродовж відповідного реабілітаційного періоду, встановленого Законом України «Про реабілітацію у сфері охорони здоров'я».

Зазначені зміни спрямовані на:

  • уточнення підстав надання допомоги в разі тимчасової непрацездатності;
  • усунення недоліків формулювання підстав отримання такої допомоги;
  • визначення тимчасової непрацездатності впродовж відповідного реабілітаційного періоду як самостійної підстави для отримання допомоги по тимчасовій непрацездатності у відповідності до чинного Закону України «Про реабілітацію у сфері охорони здоров'я».

Як передбачено п. 1 розділу ІІ коментованого законопроекту, якщо його буде підтримано, закон набере чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

***

Читайте також:

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»