• Посилання скопійовано

Працюючому ФОПу не заборонено сплачувати ЄСВ за самостійним рішенням

Податківці роз'яснили, що працюючий ФОП може сплачувати за себе ЄСВ за самостійним рішенням. При цьому ці суми будуть враховувати до пенсійного стажу

Працюючому ФОПу не заборонено сплачувати ЄСВ  за самостійним рішенням

Нагадаємо, що з 01.01.2021 р. набули чинності зміни до Закону №2464, згідно з якими підприємці-«єдинники», які мають основне місце роботи, звільняються від сплати за себе ЄСВ за місяці звітного періоду, за які роботодавцем було сплачено ЄСВ за таких осіб у розмірі, не меншому за мінімальний страховий внесок!

Але тут треба бути дуже уважними і контролювати чи сплатив роботодавець ЄСВ, чи ні, і в якому розмірі.

Такі підприємці обов’язково сплачують ЄСВ за себе в звичайному порядку за ті місяці, за які роботодавець за основним місцем роботи за них ЄСВ не сплатив (наприклад, якщо під час карантину підприємець цілий місяць перебував у відпустці без збереження зарплати).

А якщо ЄСВ роботодавець за основним місцем роботи сплатив, але в розмірі меншому за мінімальний (наприклад, підприємець працевлаштувався не з першого числа такого місяця і в результаті розмір нарахованої йому зарплати був меншим за мінімальний), підприємець може (!) сплатити за себе ЄСВ за цей місяць самостійно.

Але в якому розмірі сплачується ЄСВ в цих випадках? Знову ж таки, не більше за максимальний і не менш за мінімальний страховий внесок.

При цьому у ІПК від 01.11.2021 р. №4138/ІПК/99-00-04-03-03-06 наголошується, що підприємці, платники ЄП, які мають основне місце роботи, можуть добровільно сплачувати за себе ЄСВ лише за місяці звітного періоду, за які роботодавцем було сплачено страховий внесок за таких осіб у розмірі меншому за мінімальний страховий внесок. Про це ми писали тут.

Наразі ж вінницькі податківці зауважили, що підприємець, за якого роботодавець сплачує ЄСВ, може при бажанні й надалі сплачувати за себе страхові внески, та у такий спосіб збільшити свої внески до Пенсійного фонду, від загальної суми яких, згодом йому й розраховуватимуть пенсійні виплати. Такі внески, знову ж таки, не можуть бути меншими за мінімально встановлений та більшими за максимальний розміри.

Тобто у податківців наразі немає чіткої позиції щодо можливості сплачувати ЄСВ ФОПами-працівниками та подальшої долі цих перерахувань. Тож краще за все почекати звітної кампанії та подивитися до чого дійдуть податківці тоді.

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»