• Посилання скопійовано

Суд має враховувати навіть ті документи платника при оскарженні повідомлення-рішення, які не надавалися для перевірки

Адмінсуд не може обмежити право платника надавати докази на підтвердження своєї позиції з тих підстав, що такі докази не були надані податковому органу під час проведення перевірки

Суд має враховувати навіть ті документи платника при оскарженні повідомлення-рішення, які не надавалися для перевірки

Суд повинен досліджувати і враховувати документи платника податків при оскарженні повідомлення – рішення навіть, якщо ці документи НЕ подавались при проведенні перевірки та із запереченнями (ВАСУ у справі К/800/40037/15).

Фабула судового акту: Дивне рішення ВАСУ, хоча і ухвалене на користь платника податку, при цьому скасовані рішення судів першої та апеляційної інстанцій та справа направлена на новий розгляд. Захищаючи праведні принципи адміністративного судочинства, такі як змагальність сторін та офіційне з’ясування всіх обставин справи, ВАСУ іде в пряме протиріччя із ст. 44 ПК України. Так, ця стаття передбачає, що якщо під час перевірки платник податків не подає документів на підтвердження показників податкової звітності, вважається, що таких документів в нього немає. Єдиний спосіб для платника податків офіційно пред’явити фіскальному органу проігноровані під час перевірки документи, це подати їх разом із запереченнями до прийняття повідомлення – рішення про донарахування податків. Надалі після ухвалення повідомлення – рішення такі документи вже не враховуються при адміністративному та судовому оскарженні.

В цій справі ВАСУ прийшов до висновку, що суд першої інстанції повинен приймати, досліджувати та враховувати при ухваленні рішення всі документи та інші докази подані у справу платником податків. Окрім того, підкреслене обов’язок фіскального органу в порядку, передбаченому ст. 71 КАС доказувати правомірність свого рішення, а не перекладувати тягар доказування про його протиправність на платника податку.   

Тому, висновок судів нижчих інстанцій, про те, що платником податків не доведено правомірність формування податкового кредиту з податку на додану вартість та реальність господарських операцій не підтверджена документами під час перевірки є неправильним. Доводити це повинен фіскальний орган, зокрема доказуванням наступних ознак у контрагентів: відсутності руху активів, зобов’язань чи власного капіталу у процесі здійснення госп. операції, відсутність фізичних, технічних, технологічних можливостей до вчинення таких операцій, відсутність кваліфікованого персоналу, неможливість надати послуги у встановлені строки, незнаходження за місцезнаходженням, тощо. Звичайно, фіскальним органом цього зроблено не було… 

На підставі: Протокол

Рубрика: Право і відповідальність/Оскарження

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Оскарження»