• Посилання скопійовано

Тарифи: блочна модель

З настанням весни, а конкретно з 1 березня, українські споживачі платитимуть за комунальні послуги за новими тарифами. Цього разу по гаманцю "ударить" водиця.

Нині Нацкомпослуг розробляє моделі оплати. Їх п’ять. Стурбованих громадян запевняють, що жодної з них поки що не взято за основу, і тим більше не визначено строків її впровадження…

У розробці й блочна модель тарифів на воду, за якої що менше споживання води, то нижчий тариф. У підступності блочних моделей я мала можливість переконатися перед Новим роком, коли за тиждень до 31 грудня - закінчення строку користування моїм тарифом на газ так званої першої категорії, до мене навідався контролер. Він повідомив, що, згідно з показаннями лічильника, у моєму розпорядженні залишилося всього 52 кубометри газу до критичної межі - 2500 кубометрів використаного газу за рік.

Ритуал фотографування

У першій половині зими Всевишній був милостивий до українських споживачів газу, особливо тих, чиї будинки обігріваються з допомогою газових котлів парового опалення - аномально теплі температури листопада-грудня допомогли заощадити газ, який нині, що називається, на вагу золота. Аби сталося таке на місяць пізніше, у розпал екстремально сильних морозів, ні про яку економію споживачі і не мріяли б…

Той, хто розраховував нині діючу тарифну сітку роздрібних цін на газ для населення, безперечно, злукавив: якщо вона ще хоч якось виправдана для жителів багатоповерхівок, які використовують газ тільки для газових плит і колонок, то геть неприйнятна для приватного сектору, опалюваного газом.

Укластися в "соціальну" першу категорію (до 2500 куб. м газу за рік) за нормального зимового температурного фону ніяк неможливо. А якщо "випав" із цієї категорії - ласкаво просимо до другої, де треба платити значно більше. Якщо ж любиш погрітися і ні в чому собі не відмовляєш - тобі прямісінько до третьої або четвертої категорії, де ціни на газ іще вищі.

Отже, за тиждень до Нового року мені оголосили, що мій ліміт тепла до 31 грудня становить 52 кубометри, інакше - перерахунок, потрапляння до другої категорії і, як наслідок, - тисячі гривень, які я муситиму компенсувати газовому господарству за спожитий у 2011 році газ.

Довелося вимкнути газ: постувати разом з усіма, хто тримає піст перед Різдвом, заощаджуючи не кілокалорії, а кубометри газу…

Але найбільше вражають у цій історії вимоги газконтори, яка наполягала, щоб споживачі сфотографували показання газового лічильника 30 грудня, роздрукували цей знімок і принесли його як речовий доказ в офіс газового господарства! Таким чином, усі споживачі газу мали забути про передсвяткові приготування, роботу - і зайнятися фотомистецтвом, аби засвідчити, що вони не перевищили критичної межі 2500 кубометрів газу за рік.

На щастя, мені не довелося побачити у передсвятковий день натовпу співгромадян біля дверей газконтори. Напередодні, 29 грудня, мені зателефонували на мобільник (у газового господарства руки довгі) і урочисто привітали з наступаючим Новим роком!

Сторопівши від такого вишуканого поводження комунальників, я почула, що нікуди йти не треба - 30 грудня самі представники газового господарства прийдуть до мене, щоб власноруч провести ритуал фотографування…

Лічильник не гарантує економії грошей

"Тарифні сітки" на воду, очевидно, таки очікують нас у найближчому майбутньому - тому самому, яке настане разом із подорожчанням газу для населення на 50%, як передрікають аналітики.

Перший блок тарифу, згідно з розроблюваним проектом, стосуватиметься незаможних громадян, які щомісяця споживають до двох кубометрів холодної води. Принагідно скажемо, що таких небагато - на їх частку, за статикою, припадає всього 3% обсягу води (нереально мізерні обсяги споживання, так само, як використання 2500 куб. м газу за рік)…

Різниця в ціні на воду між другим (2-6 кубометрів - 8% споживаної води) і третім (6-10 кубометрів - 18%) блоками може становити 40%, а громадяни, які споживають понад 10 кубометрів (71%), переплачуватимуть іще 20-25%.

Отже, переважна частина населення платитиме за воду на 80-85% дорожче за соціально прийнятну ціну.

Але найжорсткіше мають намір вчинити з незабезпеченими, які не спроможні встановити собі лічильники на воду: вони платитимуть за нормативом на 5-10% більше, ніж споживачі четвертої, найдорожчої, тарифної категорії.

Однак і власники лічильників будуть розчаровані: наявність такого обладнання в їхніх квартирах не гарантує економії грошей. Оплата за реально витрачені кубометри води стягуватиметься тільки в разі, якщо всі квартири в будинку на 100% обладнані подібними приладами (чого в природі не буває). А якщо ні, то, враховуються дані будинкового лічильника…

Щоправда, Нацкомпослуг натякає, що не виключено варіант простого проведення коригування рівня тарифів за наявною моделлю - тобто простого підвищення цін. Так, з 1 березня в Києві ціни вже міняються. Згідно з постановою Національної комісії, яка здійснює державне регулювання у сфері комунальних послуг, від 10 лютого 2012 року №82 "Про встановлення тарифів на послуги централізованого водопостачання та водовідведення ВАТ АК „Київводоканал“, вартість послуги централізованого водопостачання становитиме 1,49 грн. за 1 куб. м (без ПДВ), централізованого водовідведення - 1,16 грн. за 1 куб. м.

Для порівняння - на цей час у Києві діють такі тарифи: водопостачання - 1,41 грн. за 1 куб. м (без ПДВ), водовідведення - 1,09 грн. за 1 куб. м.

Прорахували нові витрати населення і в Донецьку. Прес-служба комунального підприємства "Вода Донбасу" стверджує: якщо витрати середньостатистичної сім’ї (при обсязі споживання 6 куб. м на місяць) нині становлять 38 грн. 23 коп., то з 1 березня 2012 р. вони зростуть до 41 грн. 83 коп., тобто збільшення становитиме 3 грн. 60 коп.

А тим часом мінімальна зарплата з 1 січня 2012 року в Україні становить 1073 гривні. Якщо розкинути цю суму на воду, газ, інші комунальні платежі, то жити вже нема за що. Ніякого зростання соціальних виплат і поліпшення добробуту, обіцяного населенню, поки що не помітно. І квітневі квитанції з новими тарифами, зважаючи на все, цю сумну картину тільки погіршать…

Наталя Вареник

Рубрика: Право і відповідальність/Захист прав споживачів

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Захист прав споживачів»