• Посилання скопійовано

Укладаємо договір про надання послуг: які нюанси?

Предметом договору про надання послуг є не результат, який після його досягнення передається замовнику, а сам процес, що відразу споживається

Укладаємо договір про надання послуг: які нюанси?

Сьогодні ринок послуг є досить строкатим і різноманітним. Саме тому існує багато видів договорів про надання послуг. Погодьтеся, договір про надання послуг з розроблення сайту відрізняється від договору про надання юридичних послуг. Попри розмаїття таких договорів вони мають загальні риси, що відрізняють їх від інших. Які саме?

 

Нормативне регулювання послуг

Згідно з п. 17 ст. 1 Закону «Про захист прав споживачів» послуга – це діяльність виконавця з надання (передачі) споживачеві певного визначеного договором матеріального чи нематеріального блага, що здійснюється за індивідуальним замовленням споживача для задоволення його особистих потреб.

Надання послуг починається з укладення договору про надання послуг. Існує велика кількість різновидів таких договорів (як і самих послуг). Це й договір перевезення, і договір транспортного експедирування, і договір зберігання, і договір страхування тощо. Відносини між суб’єктами господарювання в разі надання більшості з них прописані в ЦКУ. Нюанси надання інших видів послуг можна відшукати в таких нормативно-правових актах: Господарському кодексі УкраїниЗаконі «Про захист прав споживачів»Законі «Про аудит фінансової звітності і аудиторську діяльність».

Але попри розмаїття договорів про надання послуг вони мають загальні риси, що відрізняють їх від інших.

 

Предмет договору

Предметом договору про надання послуг є не результат, який після його досягнення передається замовнику (як у договорі підряду), а сам процес (дія), що відразу споживається.

 

Сторони договору

Сторонами договору про надання послуг є виконавець і замовник (ч. 1 ст. 901 ЦКУ). До обов’язків першого (виконавця) входить надання послуги (за завданням замовника). До обов’язків замовника належить оплата виконавцеві зазначеної послуги, якщо інше не встановлено договором.

 

Ціна послуги

Договір про надання послуг може бути як оплатним, так і безоплатним.

У разі платності в договорі необхідно визначити розмір, термін і порядок внесення оплати замовником (ч. 1 ст. 903 ЦКУ). Ціну в договорі сторони встановлюють за домовленістю (ч. 1 ст. 632 ЦКУ). Якщо послуги надаються на території України, то оплачені вони повинні бути в гривнях (ч. 1 ст. 533 ЦКУч. 2 ст. 198 ГКУ), за винятком випадків, коли використання іноземної валюти під час здійснення розрахунків на території України за зобов’язаннями допускається законом.

Під час надання послуги ціна може змінюватися. Однак після того, як послуга буде надана, змінювати ціну вже не можна. Одним із прикладів, коли це може статися, є невиконання умов договору. Так, якщо договір неможливо виконати не з вини виконавця, то замовник зобов’язаний виплатити виконавцеві розумну плату за його «старання». Це може бути компенсація витрат, які фактично поніс виконавець, намагаючись виконати зобов’язання за договором. Якщо ж договір неможливо виконати з вини замовника, він зобов’язаний виплатити виконавцеві плату в повному обсязі (якщо інше не встановлено договором або законом).

Якщо послуга надавалася безоплатно й виконавець не зміг виконати свої обов’язки (з вини замовника або внаслідок непереборної сили), замовник зобов’язаний буде відшкодувати виконавцеві всі фактичні витрати, необхідні для виконання договору (ст. 904 ЦКУ).

 

Термін дії договору

Термін дії договору:

  • встановлюється за домовленістю сторін, якщо інше не визначено законом або правовими актами (ст. 905 ЦКУ);
  • не може бути меншим за термін виконання господарських зобов’язань (ч. 7 ст. 180 ГКУ).

Строк дії договору необхідно прописати в самому документі. Якщо термін виконання зобов’язань не встановити або не визначити моментом пред’явлення вимоги, кредитор отримає право вимагати їх виконання в будь-який час. Боржник у такому разі буде змушений виконати таке зобов’язання в семиденний строк від дня пред’явлення вимоги (ч. 2 ст. 530 ЦКУ).

 

Відповідальність виконавця

Якщо виконавець не виконає або виконає взяті на себе зобов’язання в неналежному вигляді через свою провину, він зобов’язаний відшкодувати замовнику збитки, завдані такими діями, в повному обсязі (якщо інше не встановлено договором) (ст. 906 ЦКУ).

 

Дозвільні документи

Не секрет, що на надання деяких видів послуг суб’єкту господарювання потрібно отримати ліцензію. Види діяльності, на здійснення яких потрібно отримувати такий дозвільний документ, перелічені в Законі «Про ліцензування видів господарської діяльності». Серед них: надання фінансових послуг, послуг у сфері телебачення й радіомовлення, будівельних послуг тощо.

 

Розірвання договору

Договір про надання послуг може бути розірваний, зокрема шляхом односторонньої відмови від договору, у порядку та на підставах, встановлених ЦКУ, іншим законом або угодою сторін. Порядок і наслідки розірвання договору про надання послуг визначаються домовленістю сторін або законом (ст. 907 ЦКУ).

 

Від редакції:
Пам'ятайте, що договір не є первинним документом. Тому фактичне надання послуг він ніяк не підтверджує. На кожний вид послуги має бути складено відповідний первинний документ. Про те, як підтвердити юридичні, рекламні послуги та на перевезення ми розповідали тут.
***
Читайте також:

Джерело: DeVisu

Рубрика: Право і відповідальність/Договірні відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Договірні відносини»