• Посилання скопійовано

Уряд затвердив нові форми примірних договорів оренди держмайна

Ухвалення нових форм примірних договорів оренди відкриває можливість орендодавцям оприлюднювати в Prozorro.Продажі оголошення про передачу в оренду державного і комунального майна

Уряд затвердив нові форми примірних договорів оренди держмайна

Фонд державного майна України повідомляє, що 12 серпня Кабінет Міністрів України прийняв розроблену ними Постанову «Про затвердження примірних договорів оренди державного майна». 

Так, зазначена Постанова Уряду затверджує 2 нові типові форми:

  • примірного договору оренди єдиного майнового комплексу державного підприємства, його відокремленого структурного підрозділу;
  • примірного договору оренди нерухомого майна, іншого індивідуально визначеного майна, що належить до державної власності.

Ухвалення нових форм примірних договорів оренди, до слова, відкриває можливість орендодавцям оприлюднювати в електронній торговій системі Prozorro.Продажі оголошення про передачу в оренду державного і комунального майна, а також переукладати договори оренди, строк дії яких закінчився і які можуть бути продовжені без аукціонів.

Отже, з моменту оприлюднення зазначеної Постанови Уряду процес оренди буде нарешті запущений по новій процедурі, передбаченій законом про оренду, що був введений в дію 1 лютого 2020 року. Жодних інших перепон для цього не залишилось. Система Prozorro.Продажі готова для перезапуску оренди за новими правилами.

Новації, які вносить новий Закон про оренду, а також новий Порядок оренди враховані в логічній структурі нових примірних договорів.

До переліку основних новацій затверджених форм примірних договорів, у порівнянні з попередніми типовими договорами, належать наступні:

  • відтепер договір оренди стає тристороннім (раніше був двостороннім) і таким чином балансоутримувач (третя сторона) стає повноцінними учасником орендних відносин зі сторони держави і наділяється правами та обов’язками щодо захисту державного майна;
  • проєкт примірного договору запроваджує авансовий платіж і забезпечувальний депозит, які переможець аукціону повинен сплатити до державного бюджету, балансоутримувачу і орендодавцю до укладання договору оренди. Ці платежі розглядатимуться як гарантія платоспроможності переможця, а відтак і гарантія забезпечення прав держави;
  • у орендаря з’являється можливість вимагати дострокового припинення договору у випадку, якщо він має докази істотної невідповідності об’єкта оренди заявленій інформації про нього, внаслідок чого орендар не матиме можливості використовувати об’єкт чи приступити до виконання ремонтних робіт.

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Джерело: Фонд державного майна України

Рубрика: Право і відповідальність/Договірні відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Договірні відносини»