• Посилання скопійовано

Депутати пропонують встановити одночасний перехід права на землю та нерухомість

Законопроєкт №5248 сприяє усуненню правових колізій та уніфікації процедур, пов'язаних з вдосконаленням порядку одночасного переходу прав на земельну ділянку у разі набуття права власності на розташований на ній житловий будинок

Депутати пропонують встановити одночасний перехід права на землю та нерухомість

15 березня у Верховній Раді зареєстровано законопроєкт № 5248 щодо одночасного переходу прав на земельну ділянку у зв`язку з переходом прав на об'єкт нерухомого майна, який на ній розташовано. Розповідає ЛІГА:ЗАКОН.

Пропонується встановлення обов'язковості одночасного оформлення прав на земельну ділянку у зв`язку з переходом прав на об'єкт нерухомого майна (житловий будинок, будівлю або споруду), який на ній розташовано, а також зворотній порядок одночасного переходу прав на нерухоме майно у випадку переходу прав на земельну ділянку на якій розташовано зазначене нерухоме майно (житловий будинок, будівля або споруда).

Пропонується уніфікувати вказані правила для переходу прав власності та всіх видів користування земельною ділянкою у випадку переходу права власності або права користування земельною ділянкою (сервітут, суперфіцій, емфітевзис (сільськогосподарські будівлі), постійне користування тощо) у разі набуття права власності на розташовані на такій земельній ділянці об`єкти нерухомого майна (житловий будинок, будівлю або споруду) шляхом внесення змін до статті 120 Земельного кодексу та статті 377 Цивільного кодексу.

Одночасно законом пропонується доповнити ст. 120 Земельного кодексу новою частиною чотирнадцятою, відповідно до якої визначити, що предметом правочину, який передбачає перехід права власності на об'єкт нерухомого майна (жилий будинок (крім багатоквартирного), іншу будівлю або споруду або окрему частку у праві спільної власності на такий об'єкт, об'єкт незавершеного будівництва), який розміщений на земельній ділянці (крім земель державної, комунальної власності), що перебуває у власності відчужувача (попереднього власника) об'єкта нерухомого майна, повинна бути також така земельна ділянка (або окрема частка у праві спільної власності на неї). Істотною умовою такого правочину є умова щодо одночасного переходу права власності на таку земельну ділянку (частку у праві спільної власності на неї) від відчужувача до набувача такого об'єкту нерухомого майна (окремої частки у праві власності на неї).

Відповідні зміни також вносяться до статті 377 Цивільного кодексу, статті 7 Закону «Про оренду землі». Такий підхід спрямований на конкретизацію норм та безспірність правового регулювання.

Зазначено, що цей законопроект сприяє усуненню правових колізій та уніфікації процедур, пов'язаних з вдосконаленням порядку одночасного переходу прав на земельну ділянку у разі набуття права власності на розташовані на ній житловий будинок, будівлю або споруду та чіткого визначення процедури оформлення вказаних прав та здійснення їх державної реєстрації.

Джерело: ЛІГА:ЗАКОН

Рубрика: Право і відповідальність/Договірні відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Договірні відносини»