• Посилання скопійовано

Договір дарування: у чому особливості та чи можна його розірвати

Даруючи значну суму грошей, квартиру, будинок, земельну ділянку чи інші цінні презенти, необхідно подумати про правовий аспект домовленостей. Про це докладно далі

Договір дарування: у чому особливості та чи можна його розірвати

Північно-Східне міжрегіональне управління Міністерства юстиції (м. Суми) розповідає про договори дарування.

Мабуть, не знайдеться людини, яка б не любила робити чи отримувати подарунки. При даруванні значної суми грошей, квартири, будинку, земельної ділянки чи інших цінних презентів громадянам необхідно подумати про правовий аспект домовленостей. Одним зі способів набуття права власності є укладання договору дарування.

Особливість такої угоди полягає в тому, що правочин здійснюється на безоплатній основі (звісно, не рахуючи визначеного у законі податку та коштів за послуги нотаріуса, який посвідчує документ). Таким чином, обдаровуваний стає власником цінного майна, не витрачаючи власних коштів. Нерідко у громадян виникає питання про те, чи можливо попередньому власнику повернути майно назад?

Цивільний кодекс України визначає обставини, за яких договір дарування можна розірвати, зокрема:

  1. Якщо обдаровуваний умисно вчинив кримінальне правопорушення проти життя, здоров’я, власності дарувальника, його батьків, дружини (чоловіка) або дітей;
  2. Якщо обдаровуваний вчинив умисне вбивство дарувальника, спадкоємці дарувальника мають право вимагати розірвання договору дарування;
  3. Якщо обдаровуваний створює загрозу безповоротної втрати дарунка, що має для дарувальника велику немайнову цінність;
  4. Якщо внаслідок недбалого ставлення обдаровуваного до речі, що становить культурну цінність, ця річ може бути знищена або істотно пошкоджена.

Варто зазначити, що дарувальник має право вимагати розірвання договору дарування, якщо на момент пред’явлення вимоги дарунок є збереженим. У разі розірвання – обдаровуваний зобов’язаний повернути дарунок у натурі.

Розірвання або зміна нотаріально посвідченого договору здійснюється шляхом складання окремого договору, який також підписується сторонами та посвідчується нотаріусом або в судовому порядку.

За словами очільниці Північно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Суми) Ірини СВИСТУН, протягом 2020 року державні та приватні нотаріуси посвідчили майже 9 тисяч договорів дарування, у тому числі на Полтавщині – 5598, на Сумщині – 3700 та 4832 таких правочинів уклали на Чернігівщині.

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Рубрика: Право і відповідальність/Договірні відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Договірні відносини»