• Посилання скопійовано

Як перевірятимуть контрольовані операції

Оприлюднено проект Порядку проведення перевірок платників податків з питань повноти нарахування і сплати податків під час здійснення контрольованих операцій

Як перевірятимуть контрольовані операції

На офіційному web-порталі ДФСУ оприлюднено проект наказу Міністерства фінансів України «Про затвердження Порядку проведення перевірок платників податків з питань повноти нарахування і сплати податків під час здійснення контрольованих операцій».

Завантажити проект Наказу >>>

Завантажити проект Порядку >>>

Видання цього проекту зумовлено набранням 1 січня 2015 року чинності Законом №72-VIII.

Нагадаємо, що ним статтю 39 Податкового кодексу викладено в новій редакції. Зокрема, визначено, що порядок проведення перевірки контрольованих операцій встановлюється центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну податкову і митну політику.

В Порядку прописано, що перевірка контрольованих операцій є формою податкового контролю за встановленням відповідності умов контрольованих операцій принципу "витягнутої руки".

Тривалість перевірки не повинна перевищувати 18 місяців.  При цьому кожні 6 місяців проведення перевірки контролюючий орган повинен надавати платнику податків інформацію в довільній формі про поточний стан проведення перевірки.

Платник податків зобов’язаний надати посадовим особам контролюючого органу, які проводять перевірку, всі документи, що належать або пов’язані із предметом перевірки,  протягом 10 днів з дати початку перевірки. Під час перевірки посадові особи контролюючого органу вправі отримувати від платника податків додаткові документи, що підтверджують здійснення фінансово-господарських операцій, відповідність умов контрольованих операцій принципу «витягнутої руки», повноту нарахування і сплати податків під час проведення контрольованих операцій. Такі документи надаються на усний запит посадових осіб, які проводять перевірку, в узгоджений з платником податків строк. 

Якщо за результатами перевірки виявлено, що умови контрольованої операції відрізняються від умов, що відповідають принципу "витягнутої руки", що призвело до заниження суми податку, складається акт перевірки. Якщо такі порушення відсутні, складається довідка. 

У разі незгоди платника податків або його представників з висновками перевірки чи фактами та даними, викладеними в акті (довідці) про результати перевірки, вони мають право подати свої заперечення контролюючому органу, який проводив перевірку, протягом 30 днів з дня отримання акта (довідки). 

Зауваження та пропозиції до Проекту наказу від фізичних та юридичних осіб, їх об’єднань приймаються протягом одного місяця на адреси розробника: поштову – 04655, МПС, Київ – 53, Львівська площа, буд.8, Департамент податкового та митного аудиту, електронну – mmishyn@minrd.gov.ua,  а також на поштову адресу Державної регуляторної служби України  –01011, м. Київ, вул. Арсенальна, буд.9/11.

Автор: «Дебет-Кредит»

На підставі: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»