• Посилання скопійовано

Зменшення "трудових" штрафів та інші зміни щодо перевірок: варіант №3

У Верховній Раді зареєстрований ще один (уже третій по рахунку) законопроект, яким пропонується вдосконалити механізм держнагляду за додержанням законодавства про працю та зменшити "трудові" штрафи

Зменшення "трудових" штрафів та інші зміни щодо перевірок: варіант №3

15 лютого у Верховній Раді зареєстровано законопроект №6087 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення процедури державного нагляду (контролю) за додержанням законодавства про працю та відповідальності за правопорушення у цій сфері". Його авторами є група нардепів - Т. Острікова, Р. Семенуха, І. Подоляк, В. Галасюк, О. Кірш, О. Кужель тощо.

Метою цього законопроекту є вдосконалення механізмів державного нагляду (контролю) за додержанням законодавства про працю, підвищення ефективності державного нагляду (контролю) у цій сфері, поліпшення умов для ведення бізнесу, зменшення адміністративного тиску на суб’єктів господарювання, приведення фінансових санкцій за порушення законодавства про працю у відповідність до рівня їх суспільної небезпеки.  

Проектом Закону, зокрема, пропонуються такі зміни: 

  • зниження штрафів за порушення законодавства про працю та посилення відповідальності посадових осіб Держпраці за порушення порядку проведення перевірок роботодавців ;
  • визначення підстав для позапланових перевірок роботодавців;
  • визначення підстав, за яких роботодавець вправі не допустити інспекторів і не нестиме за це відповідальність;
  • визначення критеріїв того, що вважати недопущенням до перевірки та створенням перешкод при її проведенні;
  • закріплення правила, згідно з яким при першому порушенні законодавства про працю роботодавцеві вноситься лише припис, а у разі його невиконання – накладається штраф (крім випадку недопуску інспекторів до перевірки без законної підстави - за це одразу штраф від 1 до 3 прожиткових мінімумів);
  • визначення мінімального граничного строку, який має надаватися роботодавцеві для виконання припису;
  • визначення строків накладення штрафів за порушення трудового законодавства;
  • звуження повноважень органів місцевого самоврядування в частині контролю за додержанням трудового законодавства

У разі прийняття Закон набере чинності з дня, наступного за днем його опублікування, та буде введений в дію через місяць з дня набрання ним чинності.

***

Нагадаємо, що це не єдиний законопроект, який має на меті удосконалення системи держнагляду та зменшення штрафів. Ще 25 січня у Верховній Раді був зареєстрований законопроект О. Продан №5711 (більше тут), а згодом й альтернативний йому законопроект №5711-1 (про нього читайте тут). Який з них буде прийнятий і чи буде хоч якийсь прийнято взагалі - покаже час! Стежте за оновленням новин!

Автор: «Дебет-Кредит»

На підставі: Верховна Рада України

Рубрика: Право і відповідальність/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»