• Посилання скопійовано

Як проводяться фактичні перевірки здійснення розрахункових операцій?

Про проведення перевірок ми вже писали неодноразово. Наразі розглянемо особливості проведення перевірок дотримання порядку проведення розрахункових операцій, їх тривалість та місце проведення

Як проводяться фактичні перевірки здійснення розрахункових операцій?

В індивідуальній податковій консультації від 15.05.2018 р. №2148/6/99-99-14-05-01-15/ІПК податківці роз’яснюють, як здійснюється перевірка дотримання порядку проведення розрахункових операцій.

Згідно з пп. 20.1.10 та 20.1.11 ПКУ податківці мають право здійснювати контроль:

  • за додержанням законодавства з питань регулювання обігу готівки (крім банків);
  • порядку проведення готівкових розрахунків за товари (послуги);
  • за наявністю ліцензій на провадження видів господарської діяльності, що підлягають ліцензуванню;
  • за додержанням порядку приймання готівки для подальшого переказу (крім приймання готівки банками);
  • за дотриманням суб'єктами господарювання установлених законодавством обов'язкових вимог щодо забезпечення можливості розрахунків за товари (послуги) з використанням електронних платіжних засобів.

За аналогічними нормами вони можуть проводити контрольні розрахункові операції.

 

Контрольна розрахункова операція

Така операція може бути здійснена податківцями ще до початку проведення перевірки з дотримання порядку проведення розрахункових операцій.

Податківці зауважили, що нормами ПКУ не визначено виключне джерело коштів для здійснення контрольної розрахункової операції. Отже, така операція може бути проведена у будь-який спосіб (готівкою чи за допомогою платіжних карток).

 

Тривалість, час та порядок проведення таких перевірок

Наразі ПКУ не передбачено обмежень щодо часу проведення фактичних перевірок платників податків, а також контрольних розрахункових операцій.

Щодо тривалості такої перевірки, то її максимальний строк визначається п. 82.3 ПКУне більше 10 діб.

Окремо у своїй ІПК податківці зауважили, що при фактичних перевірках вони за місцем проведення розрахунків перевіряють питання порядку проведення розрахункових операцій, обліку товарів, обігу готівки тощо, а в своїх службових приміщеннях проводять розгляд і опрацювання отриманих документів та оформлення матеріалів перевірки.

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»