• Посилання скопійовано

В яких випадках Держпраці визнає відносини за договорами ЦПХ трудовими? – аналіз юристів

Держпраці накинулася на бізнес і комплексно перевірить умови роботи фрілансерів. Особливу увагу інспектори приділяють перевіркам цивільно-правових договорів

В яких випадках Держпраці визнає відносини за договорами ЦПХ трудовими? – аналіз юристів

Під час проведених у 2017 році перевірок інспектори Держпраці виявили 2750 співробітників, що працюють на підставі цивільно-правових договорів, які мали ознаки трудових. У 2018 році ревізори не зменшують обороти.

Як розповіли UBR.ua юристи, переважно перевірки проводяться на підставі інформації правоохоронних органів, ДФС, а також заяв фізосіб про порушення роботодавцями законодавства про працю.

Найчастіше штрафують за залучення до праці працівників без укладення трудового договору, оформлення цивільно-правових контрактів за наявності ознак трудових відносин, неповідомлення ДФС про працевлаштування працівника, несплату ЄСВ, приховування реального розміру заробітної плати.

«Самі по собі цивільно-правові договори - не злочин. Однак, щоб їх не кваліфікували як приховування реальних трудових відносин, вони повинні бути орієнтовані на виконання конкретних робіт або надання послуг, а не трудовий функції. Такі документи не повинні передбачати підпорядкування внутрішньому трудовому розпорядку підприємства та ієрархічній структурі управління. А укладати їх слід на певний термін або до виникнення результату», - підмітила UBR.ua юрист Практики корпоративного права АТ Juscutum Марія Фельмецгер.

У зоні підвищеного ризику сфери бізнесу, що відрізняються високою концентрацією фрілансерів, зокрема: ІТ, ритейл, агробізнес, будівництво, громадське харчування.

Найпоширеніша претензія чиновників до фрілансерів полягає в тому, що їхня діяльність дуже схожа на трудову - тобто, у них є певний графік роботи, робоче місце, робота виконується на постійній основі і т.д., кажуть юристи.

«При цьому, звичайно, не відомо, як Держпраці встановлює регулярність виконання тих чи інших обов'язків або регулярність перебування співробітника на робочому місці при разовому інспекційному відвідуванні і без детального вивчення всієї історії взаємин компанії і фрілансера», - зауважила UBR.ua юрист ЮК «Де-юре» Наталія Ляшенко.

Проте кажуть правозахисники, в Україні дійсно має місце практика, коли під цивільно-правові відносини намагаються замаскувати трудові. А співробітники не приймаються в штат, але роками виконують одні і ті ж дії для одного і того ж роботодавця за одні й ті ж гроші.

«Роботу в IT не можна порівнювати з роботою виробничого підприємства, на якому кожен співробітник крутить свою гайку на строго певній деталі сьогодні, завтра, через рік і через п'ять. Саме тому робота за цивільно-правовими договорами, які прив'язані до проектів, а не до роботодавця, є цілком логічною і обґрунтованою, і нерозуміння цього держструктурами - питання часу, принаймні, хочеться в це вірити», - додала Наталія Ляшенко.

***

Найпоширеніші штрафи Держпраці за кожного неправильно оформленого працівника або нехтування його гарантованими державою правами:

  • Фактичний допуск працівника до роботи без оформлення трудового договору - 111 690 грн.
  • Оформлення працівника на неповний робочий час при фактичній роботі повний робочий день - 111 690 грн.
  • Виплата зарплати без нарахування і сплати єдиного соціального внеску та податків - 111 690 грн.
  • Недотримання мінімальних державних гарантій в оплаті праці (за виплату зарплати менше мінімальної) - 37 230 грн.
  • Недотримання гарантій і пільг працівникам, які залучаються до виконання обов'язків, передбачених законами України «Про військовий обов'язок і військову службу», «Про альтернативну (невійськову) службу»«Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» - 37 230 грн.
  • Порушення термінів виплати з/п - 11 169 грн.
  • Недопуск до проведення перевірки або створення перешкод до її проведення - 372 300 грн.

Джерело: UBR

Рубрика: Право і відповідальність/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»