• Посилання скопійовано

За нелегальних працівників доведеться сплатити не тільки фінансові, але й адмінштрафи, – нагадування від Держпраці

Держпраці навела свою позицію щодо незадекларованої праці, наслідки нелегальної праці та відповідальність роботодавця за неоформлену працю

За нелегальних працівників доведеться сплатити не тільки фінансові, але й адмінштрафи, – нагадування від Держпраці

Держпраці у Кіровоградській області повідомляє, що раніше для укладення трудового договору було достатньо лише видання наказу чи розпорядження власника або уповноваженого ним органу про зарахування працівника на роботу або ж фактичне допущення працівника до роботи. А тепер законодавством (ст. 24 КЗпП) для виникнення трудових відносин передбачено укладення трудового договору, оформленого наказом чи розпорядженням власника або уповноваженого ним органу, та повідомлення ДФС про прийняття працівника на роботу в порядку, встановленому КМУ.

Працівник без офіційного оформлення на роботу позбавляє себе:

  • гарантованого державою розміру заробітної плати;
  • виплати своєчасно та не нижче мінімальної заробітної плати, офіційної відпустки, відпустки по догляду за дитиною тощо;
  • виплат у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю;
  • допомоги у разі настання нещасного випадку під час виробничого процесу;
  • соціального страхування.

До того ж неоформлений офіційно працівник втрачає трудовий та страховий стаж при розрахунку розміру пенсії. Адже тільки легально оформлений працівник, який, відповідно, матиме достатньо страхового стажу, отримає право на гідну пенсію.

Штрафи за порушення трудового законодавства у 2018 році становлять:

  • 30 мінімальних зарплат  за кожного працівника, це 111 690 грн за наступні порушення: фактичного допуску працівника до роботи без оформлення трудового договору; оформлення працівника на неповний робочий час у разі фактичного виконання роботи повний робочий час; виплату заробітної плати (винагороди) без нарахування та сплати єдиного внеску;
  • 10 мінімальних зарплат за кожного працівника, це 37 230 грн (якщо мінімальна зарплата 3 723 грн) за недотримання мінімальних державних гарантій в оплаті праці (наприклад, за не оплату роботи в нічний час, роботу в вихідний або святковий день, понадурочну роботу та інші питання оплати праці);
  • 3 мінімальні зарплати, – це 11 169 грн (якщо мінімальна зарплата 3 723 грн) за такі види порушень: порушення встановлених строків виплати заробітної плати працівникам, інших виплат, передбачених законодавством про працю, більш як за один місяць, виплата їх не в повному обсязі.

Штрафи накладає Управління Держпраці, виконання постанов про накладення штрафу покладається на Державну виконавчу службу.

Крім того, ст. 41 КУпАП передбачено адміністративну відповідальність на керівника підприємства від 8500 грн до 17 000 грн за фактичний допуск працівника до роботи без трудового договору.

Отже, роботодавцю треба замислитися працювати у правовому полі  чи сплачувати штрафи.

Джерело: Держпраці в Кіровоградській області

Рубрика: Право і відповідальність/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»