• Посилання скопійовано

Періодичність планових перевірок забудовників зміниться

«Ми встановили чіткі критерії для періодичності перевірок у будівництві. Відтепер вони будуть зрозумілими, прогнозованими і прозорими», – Геннадій Зубко

Періодичність планових перевірок забудовників зміниться

Ми продовжуємо дерегуляцію у будівельній галузі. Ми встановили чіткі критерії для періодичності перевірок у будівництві. Відтепер вона буде зрозумілою, прогнозованою і прозорою. Періодичність залежатиме від класу наслідків об’єкта будівництва, а також – і це головне – від того, як забудовник дотримується норм містобудівного законодавства. Так прокоментував прийняття Урядом відповідних постанов Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадій Зубко.

Він повідомив, що запроваджуються дві методики з критеріями перевірок:

  1. для об’єктів будівництва;
  2. для будівельного бізнесу, який будує об’єкти із значним та середнім класом наслідків (СС2, СС3).

Щодо перевірок об’єктів будівництва, які здійснюються органами ДАБІ, то відтепер їхня періодичність визначатиметься за трьома критеріями:

  • клас наслідків будівель і споруд,
  • дотримання вимог законодавства у сфері містобудівної діяльності,
  • структура об’єкта будівництва.

За відсутності порушень за цими новими критеріями термін перевірок для об’єктів з відповідним класом наслідків буде збільшено в півтора раза.

Геннадій Зубко нагадав, що на сьогодні діють такі рамки для перевірок:

  • з високим ступенем ризику (СС3) – не частіше одного разу на два роки;
  • з середнім ступенем (СС2) – не частіше одного разу на три роки;
  • з незначним ступенем (СС1) – не частіше одного разу на п’ять років.

Також запроваджено Методику визначення періодичності перевірок контролюючими органами суб’єктів господарської діяльності, які здійснюють будівництво об’єктів СС2, СС3. Тут періодичність перевірок визначатиметься за такими критеріями: клас наслідків будівель і споруд, строк провадження діяльності з будівництва об’єктів, наявність порушень ліцензійних умов.

За відсутності порушень – частота таких перевірок буде зменшена, що стимулюватиме бізнес дотримуватись законодавства та споруджувати об’єкти належної якості.

«Такий підхід приведе до зменшення тиску з боку контролюючих органів, визначення пріоритетності перевірок суб’єктів господарювання з високим ступенем ризику та позитивно вплине на якість будівельної продукції», – підкреслив Геннадій Зубко.

***

Читайте також: Планові перевірки ліцензійних сфер діяльності будуть проводитися по-новому

Джерело: Урядовий портал

Рубрика: Право і відповідальність/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»