• Посилання скопійовано

Оскарження штрафів Держпраці за недопуск до відвідування

Найбільші штрафи за порушення трудового законодавства передбачені за недопущення інспектора праці до відвідування з питань виявлення неоформлених працівників або створення перешкод в його проведенні. У 2018 році штраф становить майже 373 тис. грн. Як уникнути або оскаржити цей штраф – проаналізуємо на підставі сучасної судової практики

Оскарження штрафів Держпраці за недопуск до відвідування

Найбільші штрафи за порушення трудового законодавства передбачені за недопущення інспектора праці до перевірки (інспекційного відвідування) з питань виявлення неоформлених працівників або створення перешкод в  її проведенні. У 2018 році штраф становить майже 373 тис. грн. 

Постанова КМУ №295, яка регулює порядок проведення інспекційних відвідувань, передбачає випадки, коли інспектора можна не допускати до перевірки, зокрема якщо у нього відсутнє службове посвідчення чи він порушив строки проведення відвідування. Окрім підстав для не допуску, які визначені постановою КМУ № 295, слід враховувати положення Закону №877, який також поширюється на перевірки Держпраці. Згідно з  вказаним законом, не допустити інспектора до інспекційного відвідування можна, якщо інспектор не надав копію направлення чи не повідомив про підстави відвідування, або не розписався в журналі перевірок.

Харківський окружний адміністративний суд у своєму рішенні від 18.09.2018 у справі № 2040/5285/18 зазначив, що Держпраці незаконно не надало ФОП копію направлення на проведення інспекційного відвідування, та не ознайомило з підставами проведення позапланового інспекційного відвідування.

Коли ще можна отримати штраф за недопуск до перевірки інспектора праці, та як оскаржити такі штрафи читайте далі.

 

Не той штраф

Стаття 265 КЗпП передбачає 2 види відповідальності за недопущення до проведення перевірки. Це недопущення до проведення перевірки з дотримання законодавства про працю, за яке передбачений штраф у розмірі 11 тис. грн, та недопущення до проведення перевірки з питань виявлення неоформлених працівників, за що передбачено штраф у розмірі 372 тис грн.

Усе про перевірки і перевіряючих – у вашій поштовій скриньці!

Нова тематична розсилка від редакції. Ви точно нічого не пропустите

Підписатись

Хочете подивитись, як це виглядає?

Проте, у більшості випадків через недопуск до перевірки, Держпраці штрафує бізнес саме на 372 тис грн. Суди в таких випадках стають на сторону підприємців та звертають увагу на те, що це різні порушення. Тобто, якщо в наказі та направленні на проведення інспекційного відвідування зазначено, що предметом інспекційного відвідування є додержання законодавства про працю, то накладати штраф у розмірі 372 тис грн буде неправомірно.

Така позиція викладена в багатьох судових рішеннях. Наприклад, рішенні Одеського окружного адміністративного суду від 22.10.2018 р. у справі № 815/3024/18, рішенні Херсонського окружного адміністративного суду від 30.10.2018 р. у справі № 2140/1852/18постанові Одеського апеляційного адміністративного суду від 12.07.2018 № 815/329/18.

 

Нікого немає вдома

На практиці часто трапляються випадки, коли під час проведення інспекційного відвідування керівник підприємства чи працівники відсутні за місцем реєстрації суб’єкта господарювання, наприклад, перебувають у відрядженні.

У таких випадках інспектори складають акт про неможливість проведення інспекційного відвідування, після цього штрафують на 372 тис грн за створення перешкод у проведенні перевірки.

Разом з тим, суди зазначають, що саме по собі складання посадовими особами Держпраці акта про неможливість проведення інспекційного відвідування через відсутність посадових осіб підприємства за своїм місцезнаходженням, без виявлення ознак перешкоджання не може вважатись достатньою самостійною підставою для притягнення до відповідальності. Суди також враховують те, чи знав взагалі суб’єкт господарювання що до нього прийдуть з інспекційним відвідуванням та чи свідомо міг створювати перешкоди в його проведенні.

Така позиція викладена у рішенні Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 06.09.2018 у справі  № 804/4657/18, рішенні Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 11.05.2018 у справі № 804/2702/18рішенні Кіровоградського окружного адміністративного суду від 31.10.2018 у справі № 1140/2499/18.

 

Не надали документів

Постановою № 295 передбачено, що  вимога інспектора праці про надання  для ознайомлення документів та/або їх копій є обов’язковою для виконання. Ненадання копій документів інспектори також розцінюють, як створення перешкод у проведенні перевірки та накладають штрафи.

Проте суди звертають увагу, що інспектор може ознайомитися з оригіналами документів, а суб’єкт господарювання не зобов’язаний надавати копії документів, особливо, якщо доведеться копіювати значні об’єми, а інспектор встановлює надто короткі строки. Тому ненадання копій документів за умови, що інспектор мав можливість ознайомитися з оригіналами не може розцінюватися, як створення перешкод у проведенні перевірки та бути окремою підставою для накладення штрафу.

Така позиція викладена в рішенні Харківського окружного адміністративного суду 04.10.2018 у справі № 2040/5671/18 та Рішенні Сумського окружного адміністративного суду від 16.10.2018 у справі № 1840/2620/18.

 

Процесуальні порушення

Слід зазначити, що порушення процедури проведення перевірки чи складання постанови також можуть стати підставою для оскарження штрафу за недопуск.

Наприклад, Одеський апеляційний адміністративний суд у своїй постанові від 05.07.2018  у справі № 815/6704/17  став на бік підприємця  і вказав, що Держпраці неправомірно винесла постанову про накладення штрафу, оскільки контролюючий орган не надав жодного доказу, що підтверджує завчасне сповіщення підприємця про час і місце розгляду справи про накладення штрафу.

Своїм рішенням від 18.09.2018 р. у справі № 820/3604/18 Харківський окружний адміністративний суд скасував постанову про накладення штрафу, зокрема через неточності в документах. У постанові зазначено, що інспекційне відвідування інспектором здійснювалося на підставі листа державного органу. Разом з тим, у направленні в якості підстави для здійснення інспекційного відвідування зазначене «звернення фізичної особи», а не лист державного органу.

Як бачимо, суди часто стають на сторону бізнесу та підтверджують правомірність недопуску інспектора праці до перевірки. Проте, щоб законно не допустити треба підготуватися до візиту та зафіксувати всі порушення, допущені інспектором. Відповідальні особи підприємства повинні знати, які документи інспектора потрібно перевірити та як поводити себе під час перевірки. Штраф за недопуск до перевірки можна оскаржити  у суді, але потрібно зібрати переконливі докази своєї правоти.

 

Андрій Гевко,

адвокат, партнер Юридичної фірми BARGEN

***

Читайте також:

Рубрика: Право і відповідальність/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»