• Посилання скопійовано

Держпраці та інспекція з праці — чим вони відрізняються: «7 хвилин» з Тетяною Мойсеєнко

Так, Держпраці та інспекція з праці – це два різні держоргани. Розглянемо, чим вони відрізняються



На початку 2015 року в Україні було створено Державну службу з питань праці. Постановою КМУ від 11.02.2015 р. №96 затверджені повноваження служби. 

Держпраці сьогодні - це величезна кількість інспекцій, які раніше існували окремо. Кожна інспекція, контролюючий орган з різних напрямів здійснював свої самостійні повноваження. Для того, щоб зменшити кількість так званих перевіряючих органів було об’єднано інспекції в службу. Так ми і отримали Держпраці.

 

Що входить до Держпраці?

Держпраці є центральним органом виконавчої влади і включає до свого складу інспекції в частині промислової безпеки, охорони праці, гігієни, вибуховості, санітарії, дозиметрії, гірничого нагляду, а також питання нагляду та контролю за додержанням законодавства про працю, зайнятість населення, соціального страхування. Також сюди додано і повноваження, пов’язані квоти 4%, але про це далі.

 

 

Отже, інспекції, які мають різні напрями в питаннях перевірки (з охорони праці, вибуховості, санітарії, гігієни, гірничого нагляду тощо) - це все інспекції, які здійснюють перевірку суб’єкта, використовуючи саме термін «перевірка». І саме за використанням цього терміну, повноважень, вони здійснюють планування. Тобто створюється план-графік перевірок, за яким щороку ми шукаємо назви своїх підприємств з метою підготовки до зустрічі інспекторів Держпраці. До нас з вами в частині планового графіку прийде: охорона праці, держгірпромнагляд, вибухові, санітарія, дозиметрія, ринковість,  - все залежить від ваших видів діяльності, якими ви займаєтеся. Може бути, що прийдуть 10 інспекторів, а можуть прийти лише 3-4 інспектори. Це все Держпраці в частині різних інспекцій, але ці інспекції разом в складі Держпраці запланували для вас перевірку, не маючи у складі своєї комісії інспекції з праці.

 

Інспекція з праці - це особлива інспекція, яка входить до складу Держпраці, але вона не входить до складу питань перевірки. Тобто інспекція з праці не здійснює питання перевірки трудового законодавства, для них законодавство створило окремий порядок. 

 

Постановою КМУ №295 рік тому було затверджено порядок здійснення державного контролю та державного нагляду за додержанням законодавства про працю. І так, як ви бачите, інспекція праці у складі Держпраці отримала повноваження, але не перевірки, вони отримали повноваження нагляду та контролю. Це все пов’язано саме з питаннями дотримання трудового законодавства. Але нагляд сама інспекція з праці не здійснює. У неї є "янголи-охоронці" - це інспектори, які формально наділені повноваженнями інспектора з праці і знаходяться вони в обласних, районних, міських адміністраціях, сільських радах. Це інспектори, які наглядають за даними підприємствами через обмін інформації з ДФСУ.

Отримуючи суми податків, суми заробітної плати, вони аналізують ці дані, співставляють їх із даними держстатистики певного регіону, галузі і розуміють, чи не занизька заробітна плата на вашому підприємстві в даному регіоні за даним видом діяльності. І відповідно далі пишуть вам листи з вимогою змінити підхід в сумах нарахувань заробітної плати. За жодних умов не ігноруйте таке письмове звернення! Обов’язково реагуйте, обов’язково виконуйте, оскільки невиконання вимог інспекторів нагляду спричиняє для вас звернення на контрольні дії. Саме тоді до вас прийде інспектор з праці для контролю за дотриманням трудового законодавства.

Такий контроль він буде здійснювати без планування вас в графік. Безумовно, під час приходу він має мати усі необхідні документи, які закріплено законодавством. Коли приходить інспектор з праці з питань контролю за трудовим законодавством, він укладатиме за результатами такого контролю відповідні акти. Форми цих актів (і не тільки), якими фіксуються перевіряючими факти спілкування з суб’єктами, затверджені Наказом №1338.

Тетяна Мойсеєнко виділила два види документів, серед величезної кількості тих, які затверджено в наказі Мінсоцполітики:


Першим є форма актів інспекційного відвідування або невиїзного інспектування. Тут у нас використовуються відмітки щодо контрольних заходів.

Друга форма акту - це акт за результатами перевірки щодо дотримання законодавства про зайнятість та працевлаштування осіб з інвалідністю. І так, як ви звернули увагу, контроль у даному випадку буде здійснювати інспектор з праці у випадках інспекційного відвідування або невиїзного інспектування. Іншими словами, це буде виїзна або не виїзна перевірка до вас і за результатами такого контролю у нас буде здійснено оформлення акту.

 

Інспекція з праці сьогодні особлива у складі Держпраці. Інспектори здійснюють нагляд, можуть безпосередньо самостійно контролювати або перевіряти суб’єкта на дотримання законодавства про працю, зайнятість, працевлаштування осіб з інвалідністю. Всі інші інспекції, які входять до Держпраці, здійснюють контроль і перевірку суб’єктів на дотримання інших норм законодавства.

 

Завершаючи наш список, таки інспекція з праці має повноваження щодо перевірок, але як ви звернули увагу в останньому слайді, мною було згадано, що перевірка суб’єктів буде стосуватися не дотримання законодавства про працю, не питань охорони праці, гірничого нагляду чи санітарії. Це окреме питання, яке зазнало змін тільки 2018 році, це питання перевірки дотримання квоти 4%, та правильності працевлаштування осіб з інвалідністю. Для цього так само є відповідний акт. Форма акту, яка фіксує перевірку.

Отже, інспекція з праці сьогодні особлива у складі Держпраці. Вони здійснюють нагляд, можуть безпосередньо самостійно контролювати або перевіряти суб’єкта на дотримання законодавства про працю, зайнятість, працевлаштування осіб з інвалідністю. Це все інспекція з праці робить у складі Держпраці. Всі інші інспекції, які входять до Держпраці, здійснюючи планування суб’єктів через графік перевірок, здійснюють контроль і перевірку суб’єктів на дотримання інших норм законодавства.

 

Висновки

1. Держпраці – це служба з великою кількістю різних інспекцій, які здійснюють перевірку суб'єктів, нагляд і контроль. 

2. Інспекція з праці у складі Держпраці здійснює нагляд і контроль в питаннях дотримання трудового законодавства. Нагляд – від державних адміністрації і профспілок. Контроль – від інспекторів інспекції з праці.

3. А ще інспекція з праці здійснює перевірку суб'єктів на дотримання соціального страхування та квоти 4% на працевлаштування осіб з інвалідністю.

Джерело: 7eminar.com

Рубрика: Право і відповідальність/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»