• Посилання скопійовано

Порядок перевірок з питань трансфертного ціноутворення зазнає зміни

ДФСУ оприлюднила проект змін до Порядку проведення перевірки з питань дотримання платником податків принципу «витягнутої руки»

Порядок перевірок з питань трансфертного ціноутворення зазнає зміни

ДФСУ оприлюднила для обговорення проекту наказу Міністерства фінансів України «Про затвердження змін до Порядку проведення перевірки з питань дотримання платником податків принципу «витягнутої руки» (завантажити).

 

Чому потрібні зміни?

Як зазначено у пояснювальній записці, необхідність підготовки проекту виникла у зв’язку з прийняттям Закону  №2628. Ним, зокрема, було внесено зміни до пп. 39.5.2.7 ПКУ, а саме передбачено, що термін проведення перевірки платника податків з питань дотримання принципу «витягнутої руки» переривається у разі розгляду судом позовів платника податків з питань, пов'язаних з призначенням, проведенням або предметом такої перевірки, до завершення судових процедур.

Крім того, в новій редакції пп. 39.5.2.13 ПКУ передбачено право контролюючого органу проводити зустрічі з платником податків (уповноваженими ним особами) для обговорення методології визначення відповідності умов контрольованих операцій принципу «витягнутої руки». Про всі ці зміни читайте тут.

Отже, основною метою підготовки цього проекту наказу є приведення Порядку у відповідність до чинного законодавства.

 

Які зміни до Порядку передбачені?

1. У Розділі ІV Порядку буде уточнено, що термін проведення перевірки платника податків з питань дотримання принципу «витягнутої руки» переривається у разі розгляду судом позовів платника податків з питань, повʼязаних з призначенням, проведенням або предметом такої перевірки, до завершення судових процедур.

Проведення перевірки платника податків з питань дотримання принципу «витягнутої руки» переривається за рішенням керівника (його заступника або уповноваженої особи) контролюючого органу, що оформляється наказом. Копія наказу не пізніше наступного робочого дня вручається платнику податків або його уповноваженому представнику під розписку, або надсилається платнику податків з подальшим поновленням її проведення на невикористаний строк.

2. Порядок пропонують доповнити новим розділом V «Проведення зустрічі з платником податків для обговорення методології визначення відповідності умов контрольованих операцій принципу «витягнутої руки».

Для обговорення методології визначення відповідності умов контрольованих операцій принципу «витягнутої руки», застосованої під час перевірки, контролюючий орган матиме право проводити зустрічі з платником податків (уповноваженими ним особами).

З метою організації проведення зустрічі з платником податків такому платнику або його уповноваженому представнику направлятиметься письмове повідомлення про запрошення, в якому будуть зазначені підстави запрошення, дата, час і місце її проведення.

За результатами проведення зустрічі буде складаний протокол.

Зміни до Порядку проведення перевірки з питань дотримання платником податків принципу «витягнутої руки» (завантажити)

 

Коли зміни наберуть чинності?

Згідно з текстом проекту, наказ набере чинності з дня, наступного за днем його офіційного опублікування.

А поки що свої зауваження та пропозиції можете надсилати протягом одного місяця на адреси розробника: поштову – 04655, МПС, Київ – 53, Львівська площа, буд. 8, Департамент аудиту, електронну – іplaksii@sfs.gov.ua, а також на поштову адресу Державної регуляторної служби України – 01011, м. Київ, вул. Арсенальна, буд. 9/11.

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»