• Посилання скопійовано

Коли ДФС може коригувати план перевірок? - рішення ВС

Коригування плану з проведення перевірки за новою датою такої перевірки, в цьому ж році, всіляко суперечить нормам Закону

Коли ДФС може коригувати план перевірок? - рішення ВС

В публікації розглянемо судову практику стосовно питання: чи може контролюючий орган змінювати дату запланованої документальної планової перевірки?

Наразі, на сьогодні винесено рішення  суду в якому є відповідь на таке питання. А отже, розглянемо цей випадок більш детально.

Як зазначено в матеріалах справи: позивач оскаржив наказ (далі - наказ-2) контролюючого органу про зміну дати проведення перевірки.

Зокрема, контролюючим органом на підставі плану графіку проведення документальних планових перевірок СГД, було прийнято наказ (далі - наказ-1) на проведення перевірки. Своєю чергою, підприємство не допустило контролюючий орган до перевірки та подало на оскарження наказу до суду.

Проте, відповідні суди зробили висновок про законність прийнятого контролюючим органом наказу-1.

Наразі, контролюючим органом було прийнято наказ-2 про внесення змін до наказу-1. Ці зміни стосувалися строку проведення перевірки.

Судом було проведено аналіз приписів ПКУ, Порядку формування плану - графіку проведення перевірок (далі Порядок) та ЗУ «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» з приводу законності прийняття наказу-2.

За результатами аналізу, судом зроблені висновки стосовно того, що контролюючий орган має право коригувати план перевірок, але виключно у двох випадках, а саме:

  • якщо вносяться зміни в назві підприємства;
  • якщо виправляється технічна помилка.

Такі випадки, які дають можливість здійснювати коригування плану перевірок, визначені ч.1 ст.5 Закону.

Отже, такі коригування до плану-графіку перевірок може вносити контролюючий орган.

Окрім того, судом було зазначено, що коригування плану стосовно проведення перевірки за новою датою такої перевірки у цьому ж році, всіляко суперечить нормам Закону.

Таким чином, відповідно до вищезазначеного, судом було визнано такий наказ-2 протиправним та таким який вичерпав свою дію, тобто завершився строк проведення такої перевірки, який зазначено у наказі-2.

Наталія Сухарева, керівник податкового та митного департаменту

юридичного об’єднання ID Legal Group

Джерело: ID Legal Group

Рубрика: Право і відповідальність/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»