• Посилання скопійовано

Чим займається експертно-апеляційна рада з питань ліцензування при ДРС?

Експертно-апеляційна рада з питань ліцензування є ефективним механізмом для досудового вирішення спорів у сфері ліцензування

Чим займається експертно-апеляційна рада з питань ліцензування при ДРС?

ДРС розповідає, що з початку 2019 року Радою проведено 5 засідань, на яких розглянуто 39 скарг (апеляцій) суб’єктів господарювання на дії органів ліцензування щодо порушення законодавства у сфері ліцензування.

Найбільша кількість скарг суб’єктів господарювання надійшла на дії Державної архітектурно-будівельної інспекції України – 11 та Міністерства екології та природних ресурсів України – 7.

За результатами розгляду скарг Радою прийняті рішення про задоволення 8 скарг (39%), відмовлено у задоволенні 18 (69%) та, як наслідок, Державною регуляторною службою України видано відповідні розпорядження про усунення органами ліцензування порушень ліцензійного законодавства та розпорядження про відхилення скарг.

Інформація про результати діяльності Експертно-апеляційної ради з питань ліцензування оприлюднюється на офіційному веб-сайті Державної регуляторної служби України у рубриці «Дозвільна система та ліцензування»/«Експертно-апеляційна рада».

Нагадаємо, Експертно-апеляційна рада з питань ліцензування є ефективним механізмом для досудового вирішення спорів у сфері ліцензування. Вона створена на виконання вимог Закону України від 02.03.2015 р. №222-VIII «Про ліцензування видів господарської діяльності».

Обов’язками Експертно-апеляційної ради з питань ліцензування є:

  1. розгляд апеляцій та інших скарг здобувачів ліцензії, ліцензіатів на дії органу ліцензування або інших заявників щодо порушення законодавства у сфері ліцензування;
  2. розгляд звернень органів ліцензування щодо надання погодження на проведення позапланових перевірок додержання ліцензіатами вимог ліцензійних умов на підставах, передбачених п. 24 та 5 ч. 9 ст. 19 Закону №222.

До складу Ради на даний час входять фахівці у сфері ліцензування, а саме: представники громадських організацій та державні службовці.

Рішення Експертно-апеляційної ради з питань ліцензування є обов’язковими для розгляду спеціально уповноваженим органом з питань ліцензування і є підставою для видання спеціально уповноваженим органом з питань ліцензування (ДРС) розпорядження про задоволення апеляції чи про відхилення апеляції або розпорядження про усунення порушень законодавства у сфері ліцензування.

Відповідно до Закону України від 02.03.2015 р. №222-VIII «Про ліцензування видів господарської діяльності» розпорядження спеціально уповноваженого органу з питань ліцензування, прийняті в межах його  повноважень, є обов’язковими до виконання органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування, юридичними особами всіх форм власності, а також фізичними особами – підприємцями.

При цьому оскарження розпоряджень Державної регуляторної служби України, виданого на підставі рішення Експертно-апеляційної ради до суду, не звільняють органи ліцензування від обов’язку виконати таке розпорядження. Разом з тим, органи ліцензування можуть оскаржувати розпорядження ДРС у судовому порядку.

Джерело: Державна регуляторна служба України

Рубрика: Право і відповідальність/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»