• Посилання скопійовано

Аби не сплачувати штрафи - перевіряйте своїх контрагентів!

Відповідальність за наслідками вибору недобросовісного контрагента покладається саме на покупця

Аби не сплачувати штрафи - перевіряйте своїх контрагентів!

Про це попереджають фахівці управління аудиту ДФС у Чернігівській області. Так нещодавно одному з чернігівських підприємств за результатами перевірки було донараховано до сплати в бюджет 1 млн гривень. 

Аудитори встановили, що господарські операції даного підприємства з вказаними ним контрагентами є неможливими. А, відтак, недостовірними є й показники податкового обліку, що були сформовані на підставі цих нібито операцій.

Суму у 1 млн гривень підприємству донарахували, у зв’язку з «операціями» з придбання товарно - матеріальних цінностей та робіт/послуг, походження яких не встановлено та реальність яких нічим не підтверджено.  

Такі висновки зроблені податківцями на підставі аналізу первинних документів, наявність яких не може бути єдиною підставою для формування  податкового кредиту.

А взаємовідносини з «сумнівними» контрагентами, які не мають трудових ресурсів, матеріального-технічного забезпечення та не спроможні самостійно виконати взяті на себе зобов’язання, існують лише для легалізації товарно-матеріальних цінностей невідомого походження та робіт/послуг, виконавців яких неможливо встановити. Отже, не дають права на віднесення їх до операцій, які формують податковий кредит  і, як наслідок, зменшують базу оподаткування підприємства.

Даному платнику доведеться сплатити державі значні кошти та у подальшому проявляти розумну обачливість при виборі контрагентів. Адже відповідальність за наслідками вибору недобросовісного контрагента покладається саме на нього.

 

Від редакції: 
Додамо судову практику.
Дійсно при розгляді справ  суд радить платнику застосовувати розумну обережність при укладенні договорів з постачальниками. Адже за звичаями ділового обороту при здійсненні такого вибору суб’єктами господарювання оцінюються не лише умови угоди та їх комерційна привабливість, але і ділова репутація, платоспроможність контрагента, ризики невиконання зобов’язань та надання гарантій їх виконання, наявність у контрагента необхідних ресурсів (виробничих потужностей, технологічного обладнання, кваліфікованого персоналу) та відповідного досвіду. Про це ми зазначили тут.
Але навіть, якщо податківці визнали операції за договором нікчемними, пам'ятайте, що вони не уповноважені визнавати таку нікчемність. За судовою практикою підстави нікчемності правочину встановлюються законом, а не актами податкових перевірок. Визнання правочинів нікчемними знаходиться за межами компетенції фіскального органу.
Верховний Суд вважає за наявності ознак нікчемності правочину, податкові органи мають право та повинні звертатися до судів з позовами. Про це ми детально розповідали тут.
 
Як перевірити свого контрагента, ми розповідали тут та тут.

Джерело: ДФС у Чернігівській області

Рубрика: Право і відповідальність/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»