• Посилання скопійовано

Мораторій на перевірки ФОП та РРО без штрафів: черговий Указ Президента

Президент доручив Кабміну до кінця 2019 року розробити законопроект щодо запровадження дворічного мораторію на проведення перевірок ФОП у частині РРО та пом'якшення відповідальності за порушення порядку подання звітності з РРО

Мораторій на перевірки ФОП та РРО без штрафів: черговий Указ Президента

Президент Указом від 08.11.2019 р. №837/2019 доручив Кабінету Міністрів України до 31 грудня 2019 року вжити заходів для створення сприятливих умов для діяльності підприємців, зокрема:

  • запровадження дворічного мораторію на проведення перевірок ФОП (крім тих, які здійснюють високорентабельні види діяльності з істотними ризиками ухилення від оподаткування) стосовно дотримання ними порядку застосування РРО;

  • пом'якшення відповідальності ФОП за порушення встановленого порядку подання до контролюючих органів звітності, пов'язаної із застосуванням РРО.

Нагадаємо, що це завдання було уже передбачено окремим Указом №761/2019. Про це ми писали тут. Та наразі ще немає відповідного законопроекту (про його появу повідомимо додатково).

ДПСУ вже повідомила, що підтримує зазначені ініціативи. Оскільки вони дозволять мікробізнесу адаптуватися до нових правил роботи з РРО, а податківцям - зосередити увагу на ризикових платниках.

«Ми маємо підтримувати підприємців, які працюють на спрощеній системі оподаткування, створюючи їм умови для розвитку. Підписаний указ не лише запроваджує мораторій на перевірки спрощенців, але й пом’якшить відповідальність за порушення порядку ведення звітності при застосуванні РРО. Це саме те, про що постійно говорять підприємці», – наголосив Сергій Верланов.

Окрім того, за Указом №837/2019 Уряд має забезпечити  розроблення програмного рішення для програмних РРО та можливості його тестування і подальшого використання на безкоштовній основі платниками податків для застосування таких реєстраторів під час здійснення господарської діяльності. При цьому надати роз'яснення для платників податків щодо порядку застосування реєстрації розрахункових операцій під час реалізації товарів (надання послуг) через мережу Інтернет.

Як будемо працювати з РРО у 2020 році - читайте у статті від редакції та у запитаннях-відповідях у спецвипуску «РРО: аналіз змін».

Що ще доручено зробити Уряду Указом №837/2019 до кінця 2019 року - читайте у цій новині.

***

Читайте також:

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»