• Посилання скопійовано

Мінфін оновив порядки перерахування та повернення митних платежів

Міністерство фінансів оновило порядок перерахування до державного бюджету митних та інших платежів, які вносяться до/або під час митного оформлення, а також порядок їх повернення платнику

Мінфін оновив порядки перерахування та повернення митних платежів

Наказом Мінфіну від 25.10.2019 р. №454 викладено у новій редакції:

  • Порядок перерахування до державного бюджету митних та інших платежів, які вносяться до/або під час митного оформлення,
  • Порядок повернення авансових платежів (передоплати) і помилково та/або надміру сплачених сум митних платежів.

 

Нові рахунки для сплати митних платежів

Згідно з новою редакцією Порядку для зарахування платежів відкриваються наступні рахунки:

  • на балансі Казначейства на ім'я Держмитслужби депозитний рахунок (єдиний рахунок);
  • на балансі Казначейства на ім'я кожної митниці Держмитслужби депозитні рахунки.

Єдиний рахунок застосовується для зарахування авансових платежів (передоплати), що вносяться підприємствами до/або під час митного оформлення.

На рахунки, відкриті на ім’я кожної митниці, здійснюється зарахування авансових платежів (передоплати), що вносяться громадянами до/або під час митного оформлення, а також коштів, які сплачуються за порушення вимог митних режимів транзиту та тимчасового ввезення щодо товарів, які оформлювались з використанням книжок МДП та книжок (карнетів) А.Т.А., тощо.

Крім того, такі рахунки застосовуватимуться для:

  • зарахування інших платежів, які сплачуються не з сум авансових платежів (передоплати);
  • обліку та повернення залишків авансових платежів (передоплати), які було внесено підприємствами до 18 березня 2019 року на депозитні рахунки 3734, відкриті в ГУ Казначейства у м. Києві на ім'я митниць ДФС.

Зауважимо, що нові рахунки ДМС вже є та вони почали діяти з 9 грудня. Їх можна переглянути тут.

 

Доля коштів, внесених підприємствами до 18 березня 2019 року

Залишки коштів з депозитного рахунку митниці Держмитслужби для обліку та повернення залишків авансових платежів (передоплати), які були внесені підприємствами до 18 березня 2019 року на депозитні рахунки 3734, відкриті у ГУ Казначейства у м. Києві на ім'я митниць ДФС, будуть використовуватися виключно для здійснення таких операцій:

  • повернення підприємствам авансових платежів (передоплати);
  • перерахування до державного бюджету відповідно до ч. 6 ст. 299 МКУ (тобто як авансові платежі (передоплата)).

 

Інформування платників щодо руху коштів через електронні сервіси

Інформування осіб, які взяті на облік відповідно до ст. 455 МКУ, буде здійснюватися за допомогою засобів інформаційно-телекомунікаційного сервісу для платників митних платежів, розміщеного на окремому веб-ресурсі Держмитслужби в мережі Інтернет, шляхом надання доступу в режимі перегляду відповідного особового рахунку платника податків.

За потреби отримання інформації про використання коштів, унесених як авансові платежі (передоплата), платник податків надсилатиме вимогу, де буде зазначено період, за який формуватиметься інформація:

  • в електронній формі з використанням ІТС Держмитслужби;
  • у паперовому вигляді довільної форми (не пізніше ніж 30 днів з дня отримання відповідної вимоги).

Крім того, у разі незгоди платника податків з інформацією про використання коштів, здійснюватиметься спільна звірка. Результати такої звірки оформлятимуться актом спільної звірки про рух коштів на депозитному рахунку. А далі платник податків надсилає такий акт до Держмитслужби або митниці Держмитслужби:

  • в електронній формі через ІТС Держмитслужби з накладенням кваліфікованого електронного підпису уповноваженої особи платника податків;
  • у паперовому вигляді як поштове відправлення, підписане уповноваженою особою платника податків.

 

Порядок повернення авансових та надміру сплачених і помилкових платежів

Для повернення коштів авансових платежів (передоплати) платник податків подаватиме заяву у довільній формі (в паперовому або електронному вигляді):

  • або до Держмитслужби (в разі сплати коштів на єдиний рахунок);
  • або до відповідної митниці Держмитслужби (в разі сплати на депозитний рахунок митниці Держмитслужби або банківський рахунок).

Таку заяву можна буде подати протягом 1095 днів з дня внесення авансових платежів (передоплати) на відповідний депозитний рахунок. 

Аналогічно повертатимуться платнику з державного бюджету помилково та/або надміру сплачені суми митних, інших платежів та пені. Але, звертаємо увагу, що повернення сум відповідних митних платежів у випадках, передбачених ч. 5 ст. 301 МКУ, здійснюється за умови, що заява подається не пізніше одного року з дня, наступного за днем виникнення обставин, що тягнуть за собою повернення сплачених сум митних платежів.

 

Коли зміни наберуть чинності?

Наказ від 25.10.2019 р. №454 опубліковано 04.12.2019 року в «Урядовому кур’єрі».

У тексті Наказу зазначено, що він набирає чинності з дня його офіційного опублікування, але не раніше дня набрання чинності актом КМУ про можливість забезпечення здійснення Держмитслужбою повноважень та виконання функцій з реалізації державної митної політики, державної політики у сфері боротьби з правопорушеннями під час застосування митного законодавства.

Отже, Наказ №454 вже діє, оскільки розпорядження КМУ від 04.12.2019 р. №1217-р щодо запуску роботи ДМС набрало чинності 8 грудня. Про це ми писали тут.

***

Читайте також:

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»