• Посилання скопійовано

«Маски-шоу стоп» для ІТ-сфери: зареєстровано в ВРУ законопроект

Депутати партії "Слуга народу" внесли до ВРУ законопроект щодо захисту компаній ІТ-сфери від неправомірних дій правоохоронців

«Маски-шоу стоп» для ІТ-сфери: зареєстровано в ВРУ законопроект

15 січня на розгляд до Верховної Ради України подано важливий для IT-індустрії законопроект №2740, більш відомий як «Маски-шоу стоп-3», над розробкою якого працювали експерти IT Ukraine, Верховного суду України та науковці. Серед народних депутатів, які ініціювали законопроект − Кіра Рудик, перший заступник Голови Комітету ВРУ з питань цифрової трансформації, - пише прес-служба асоціації IT Ukraine.

Документ передбачає внесення змін до Кримінального кодексу України з метою захисту IT-бiзнесу від зловживань з боку правоохоронних органів, зокрема, необгрунтованих обшуків, вилучення серверів та іншої техніки, що належить підприємцям.

Щоб збалансувати інтереси держави та бізнесу, законопроектом пропонують внести такі зміни: 

  • Забороняється вилучати сервери та інші носії електронної інформації, окрім випадків, коли безпосередньо вони є речовими доказами у кримінальному провадженні.
  • Доступ правоохоронних органів до необхідної електронної інформації забезпечується через її копіювання, без вилучення самого носія (пристрою, де вона зберігається). При цьому результати копіювання інформації чітко фіксуються у відповідному протоколі.
  • За умисні протиправні під час проведення обшуків передбачена сувора кримінальна відповідальність для слідчих і прокурорів.

Джерело: It Ukraine

Рубрика: Право і відповідальність/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»