• Посилання скопійовано

Як ДПС бореться з незаконним обігом спирту?

У рамках боротьби з тіньовим ринком спирту ДПС посилила контроль за виробництвом та обігом відповідної продукції

Як ДПС бореться з незаконним обігом спирту?

У рамках боротьби з тіньовим ринком спирту ДПС посилила контроль за виробництвом та обігом відповідної продукції. Про ефективність вжитих заходів свідчить значне збільшення обсягів реалізації спирту на внутрішньому ринку протягом 4 кварталу 2019 року. Якщо у жовтні минулого року цей показник становив лише 70,5% до відповідного періоду 2018 року, листопаді – вже 98,5%, то у грудні – 117,9%. Це свідчить про наявність позитивної тенденції у сфері детінізації ринку спирту.

Про це ж свідчить збільшення надходження акцизного податку зі спирту. За 4 квартал 2019 року вони становили 45,1 млн грн, що на 575,3 тис. грн (1,3%) більше, ніж у відповідному періоді минулого року. Визначений Мінфіном індикативний показник виконано на 116,5%, додатково надійшло 6,4 млн гривень.

У січні 2020 року надійшло 12,9 млн грн акцизного податку зі спирту, що на 788 тис. грн, або на 6,5% більше, ніж у січні 2019 року. Індикативний показник виконаний на 103,8% (+474,6 тис. грн).

«Податкова вже має конкретні результати в боротьбі з тіньовим ринком спирту, одержані за допомогою аналітичної роботи та моніторингу учасників. І це лише початок. Буде більше, адже ця тема дуже актуальна. Це стосується усіх нас, адже ті, хто торгують контрафактом, не тільки обкрадають бюджет, а й нехтують нашим з вами здоров’ям», – наголосив очільник податкової та закликав повідомляти правоохоронні органи про виявлені правопорушення.

Державна податкова служба продовжує вдосконалювати електронний сервіс «Пошук акцизної марки», який стартував при сприянні Міністерства фінансів. Наразі, якщо громадянин виявив в обігу алкогольні напої або тютюнові вироби, марковані марками акцизного податку, відомості про які відсутні у сервісі, він може повідомити про це податкову у письмовій формі та за телефонами, вказаними на вебпорталі ДПС. За наслідками розгляду такого звернення може бути призначено перевірку у місці реалізації. 

Для полегшення отримання зворотного зв’язку від громадян та оперативного реагування на можливі порушення, Державна податкова служба працює також над наданням споживачам можливості повідомити про відсутність марки акцизного податку у реєстрі прямо на вебпорталі ДПС. Цей  сервіс з’явиться найближчим часом.

«Відтепер за допомогою нашого нового сервісу кожен українець зможе миттєво перевірити легальність походження алкогольних напоїв та тютюнових виробів, а відтак – здійснювати громадський контроль за обігом підакцизної продукції», – заявив Голова ДПС Сергій Верланов. 

Нагадаємо, що ознайомитися з роботою сервісу можна за посиланням https://cabinet.tax.gov.ua/registers/mark.

«Наступний крок – запровадження електронної акцизної марки, що дозволить підняти контроль за обігом підакцизних товарів на новий рівень і суттєво покращити показники сплати податків», – зауважив Сергій Верланов, підкресливши, що детінізація ринку підакцизних товарів – один з головних викликів для податкової служби.

Джерело: ДПСУ

Рубрика: Право і відповідальність/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»