• Посилання скопійовано

Держпраці має право накладати штрафи за рішенням суду

Якщо працівники довели факт наявності трудових відносин у судовому порядку, то вони мають право звернутися до Держпраці з метою притягнення недобросовісного роботодавця до відповідальності

Держпраці має право накладати штрафи за рішенням суду

Держпраці у Херсонській області нагадує, що відповідно до ст. 265 КЗпП за фактичний допуск працівника до роботи без оформлення трудового договору (контракту), оформлення працівника на неповний робочий час у разі фактичного виконання роботи повний робочий час, установлений на підприємстві, та виплати заробітної плати (винагороди) без нарахування та сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та податків роботодавець наражає себе на штраф у десятикратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення, за кожного працівника, стосовно якого скоєно порушення, а до юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців, які використовують найману працю та є платниками єдиного податку першої — третьої груп, застосовується попередження.

У разі вчинення порушення, передбаченого абзацом другим цієї частини, повторно протягом двох років з дня виявлення порушення — штраф у тридцятикратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення, за кожного працівника, стосовно якого скоєно порушення».

Разом з тим, повідомляємо, що відповідно до постанови КМУ №509 штрафні санкції накладаються не лише за актами інспекційних відвідувань, а і на підставі рішення суду.

Відтак, працівники, які виконували роботу без укладення трудового договору, та встановлення періоду такої роботи чи роботи на умовах неповного робочого часу в разі фактичного виконання роботи повний робочий час, установлений на підприємстві, в установі, організації та довели факт трудових відносин у судовому порядку, мають право звернутися до територальних органів Держпраці з відповідною копією ухвали суду, з метою притягнення недобросовістного роботодавця до відповідальності

Джерело: Держпраці у Херсонській області

Рубрика: Право і відповідальність/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»