• Посилання скопійовано

Уряд підкоригував порядок трудових перевірок Держпраці

Уточнено, що перевірки з питань виявлення неоформлених трудових відносин здійснюються у формі інспекційних відвідувань, що проводяться інспекторами праці. А також підкориговано підстави для інспекційних відвідувань Держпраці

Уряд підкоригував порядок трудових перевірок Держпраці

Кабмін постановою від 08.07.2020 р. №617, серед іншого, вніс зміни до  постанови  КМУ від 21.08.2019 р. №823 "Деякі питання здійснення державного нагляду та контролю за додержанням законодавства про працю".

Зокрема, у Порядку здійснення державного контролю за додержанням законодавства про працю уточнено, що:

  • перевірки за додержанням законодавства про працю, крім заходів з питань виявлення неоформлених трудових відносин, здійснюються відповідно до вимог Закону та з урахуванням пунктів 2—4 цього Порядку;
  • заходи державного контролю за додержанням законодавства про працю з питань виявлення неоформлених трудових відносин здійснюються у формі інспекційних відвідувань, що проводяться інспекторами праці Держпраці та її територіальних органів;
  • інспекторами праці є посадові особи Держпраці та її територіальних органів, виконавчих органів рад (далі — органи контролю), посадовими обов’язками яких передбачено повноваження щодо здійснення державного контролю за додержанням законодавства про працю (далі — контрольні повноваження) та які пройшли перевірку знань у порядку, визначеному Мінекономіки.

Крім того, оскільки сферою регулювання трудових відносин тепер займається Мінекономіки (замість Мінсоцполітики) будуть перезатверджені форми службового посвідчення інспектора праці та картки обліку даних інспектора праці.

Відповідно у Порядку уточнено, що до затвердження Мінекономіки зазначених форм будуть застосовуватися форми службового посвідчення та картки обліку даних інспектора праці, затверджені Мінсоцполітики.

Також Мінекономіки визначить порядок складення та форми акта, висновку. До їх затвердження застосовується Порядок складення та форми акта, висновку, вимоги, затверджені Мінсоцполітики.

Підкориговано й підстави для здійснення інспекційних відвідувань в частині інформації, яка надходить до Держпраці та є підставою для перевірок. Так, вилучено інформацію:

- Держстату та її територіальних органів про наявність заборгованості з виплати заробітної плати;

- Пенсійного фонду та його територіальних органів про роботодавців:

  • які нараховують заробітну плату 30% і більше відсоткам працівників менше мінімальної;
  • в яких стосовно працівників відсутні нарахування заробітної плати у звітному місяці, що завершився;
  • в яких протягом року не проводилася індексація заробітної плати або сума підвищення заробітної плати становить менше суми нарахованої індексації.

Постанову було опубліковано в "Урядовому кур'єрі" від 23.07.2020 р. №140. Відповідно, змінений порядок трудових перевірок діє з 23 липня.

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»