• Посилання скопійовано

Трудові перевірки від Держпраці та місцевих рад: що змінилось з 23 липня?

Кабмін розмежував перевірки неоформлених працівників та інші порушення законодавства про працю. Причому неоформлених працівників відтепер перевірятимуть лише інспектори Держпраці. А ще – в інспекторів нові посвідчення, а Держпраці підпорядкована Мінекономіки

Трудові перевірки від Держпраці та місцевих рад: що змінилось з 23 липня?

Враховуючи, що навколо перевірок Держпраці багато резонансу за останній рік, всі уважно стежать за змінами як у проведенні інспектувань, так і у повноваженнях інспекторів.

Нагадаємо, що ще у жовтні 2019 року Уряд змінив порядок координації роботи центральних органів державної влади та Уряду.  Про це ми писали тут.

Але відповідні зміни були внесені до нормативних документів, які стосуються трудових перевірок, лише зараз.

КМУ затвердив постанову від 08.07.2020 р. №617. Її було опубліковано в «Урядовому кур'єрі» від 23.07.2020 р. №140. І зміни, які нею внесені, діють з 23 липня.

Цією постановою, серед іншого, КМУ вніс зміни до:

  • постанови від 10.09.2014 р. №442 «Про оптимізацію системи центральних органів виконавчої влади», внаслідок чого тепер органи Держпраці координуються  через  Мінекономіки, 
  • п. 4 Порядку накладення штрафів за порушення законодавства про працю та зайнятість населення, затвердженого постановою КМУ від 17.07.2013 р. №509. Згідно з цими змінами форму постанови щодо трудових штрафів мало затвердити Мінекономіки. Зауважимо, що міністерство це зробило, і відповідний наказ від 19.05.2020 р. №920 вже набрав чинності. Про це ми повідомляли тут.
  • до постанови КМУ від 21.08.2019 р. №823 «Деякі питання здійснення державного нагляду та контролю за додержанням законодавства про працю». Останні зміни нас цікавлять найбільше, адже зміни до Порядку №823 наразі розмежовують повноваження Держпраці та органів місцевого самоврядування.

 

Наявність неоформлених працівників – хто перевіряє з 23 липня?

Насправді питання це не просте (і про податкові перевірки зараз ми не говоримо!). 

Адже, з одного боку, КМУ, коли вносив зміни до Постанови №823, змінив редакцію першого абзацу п. 2. І з 23 липня заходи державного контролю за додержанням законодавства про працю з питань виявлення неоформлених трудових відносин здійснюються у формі інспекційних відвідувань, що проводяться інспекторами Держпраці та її територіальних органів!

З іншого боку, без змін залишається другий абзац п. 2 Постанови №823. А за ним, що стосується органів місцевого самоврядування (інспектори праці виконавчих органів міських рад міст обласного значення та сільських, селищних, міських рад об’єднаних територіальних громад), то вони можуть перевіряти  питання:

  • своєчасної та у повному обсязі оплати праці,
  • дотримання мінімальних державних гарантій в оплаті праці,
  • оформлення трудових відносин.

Причому органи місцевого самоврядування здійснюють перевірки у формі тих самих інспекційних відвідувань, як це робить Держпраці.

То хто ж має право перевіряти наявність неоформлених працівників? Судячи з усього, робити це тепер буде Держпраці. А місцеві ради перевірятимуть вже правильність оформлення тих працівників, які хоч якось оформлені у роботодавця. Ці зміни були очікувані з огляду на численну судову практику зі здійснення перевірок неоформлених працівників. Втім, щодо цього вже напевно будуть роз’яснення від офіційних органів, і як тільки вони з’являться, ми про це обов’язково повідомимо.

Слід враховувати, що розділивши такі перевірки, Кабмін фактично відокремив два типу таких трудових перевірок, а саме:

  • заходи державного контролю за додержанням законодавства про працю – здійснюються відповідно до вимог Закону №877 та з урахуванням пунктів 2-4 цього Порядку органами місцевого самоврядування та інспекторами Держпраці;
  • заходи державного контролю з питань виявлення неоформлених трудових відносин – також у формі інспекційних відвідувань, але виключно інспекторами Держпраці та її територіальних органів. Такі інспектування Держпраці здійснюються з дотримання вимог Порядку №823

 

Допуск і відмова в допуску до інспектування

Допуск до інспектування має відбуватись у такому порядку:

  1. під час допуску до інспектування з питань неоформлених працівників інспектор Держпраці пред’являє лише посвідчення. Копію направлення він має вручити суб’єкту відвідування перед підписанням акта разом із внесенням запису про проведення інспектування до журналу реєстрації перевірок (заходів держконтролю),
  2. під час інспектування з усіх інших питань дотримання законодавства про працю інспекторами Держпраці та органів місцевого самоврядування на момент допуску слід вимагати не лише службове посвідчення, а й копію направлення з предметом перевірки та внесення запису до журналу відвідувань. 

При цьому відмова ж у допуску можлива лише за двох умов:

  • відсутності службового посвідчення;
  • коли на офіційному вебсайті Держпраці не оприлюднено уніфікованої форми акта інспекційного відвідування.

Хоча ч. 4 ст. Закону №877 дає інспекторам можливість посилатися на норми Конвенції, яка надає таким інспекторам права перевіряти не лише без попередження, а навіть без повідомлення про це роботодавця.

 

Нові посвідчення інспекторів з праці

Щодо службових посвідчень, то внаслідок підпорядкування Держпраці Мінекономіки, і посвідчення мають бути переоформлені за формою, встановленою Мінекономіки.

Увага! У перехідний період (до затвердження Мінекономіки зазначених у цьому пункті форм службового посвідчення та картки обліку даних інспектора праці) застосовуються форма службового посвідчення та картка обліку даних інспектора праці, затверджені Мінсоцполітики.

 

Як дізнатись, чи діє посвідчення на момент інспекційного відвідування?

На момент допуску інспекторів Держпраці той, до кого вони завітали, має можливість перевірити дійсність пред’явлених йому посвідчень (номери посвідчень, фото інспектора і та ПІБ, посаду) за посиланням.

Це стосується не лише інспекторів територіальних органів Держпраці, а й посадових осіб органів місцевого самоврядування, які отримали службові посвідчення за зверненнями сільського, селищного, міського голови (п. 3 Порядку №823).

Відповідно, якщо на момент допуску на об’єкт перевірки інформація з посвідчення інспектора не співпадатиме з інформацією на вебсайті Держпраці, суб’єкт відвідування має право не допустити їх до перевірки (абз. 4 ч. 1 ст. 10 Закону №877).

 

Неоформлені працівники та інші трудові порушення – різні заходи

Коли ми говоримо про перевірки неоформлених працівників, то оскільки їх винесли в окремий тип  перевірок, ми розуміємо це як позапланові заходи, які обмежуються виключно неоформленим(и) працівником(ами). Всі інші питання в такому разі не можуть перевірятись, якщо вони не вказані у направленні. До того ж про це неодноразово зазначалось у судовій практиці.

Наприклад, інспектування за зверненням фізичної особи або кількох фізосіб (пп. 2 п. 5 Порядку №823) є цільовим позаплановим контрольним заходом, під час якого перевіряється саме те питання, яке й стало підставою для призначення інспектування. Тобто, якщо підставою для інспекційного відвідування було звернення фізичної особи, стосовно якої порушено правила оформлення трудових відносин, то тільки наявність виконання трудових обов’язків саме цією особою й може перевірятись інспектором Держпраці.

Якщо інспекційним відвідуванням встановлені інші порушення, у т.ч. й правил оформлення трудових відносин стосовно іншої фізичної особи, яка на момент проведення перевірки перебувала у об’єкті інспектування, всі застосовані штрафи скасовуються судом. Ми про це писали тут.

Дещо ускладнюється ситуація, коли від ДПС надходить інформація щодо того, що у ФОПа в наявності шість магазинів, однак лише чотири офіційних працівника, що підтверджується звітом з ЄСВ.

Суб’єкт інспектування має надати документи, що підтверджують офіційні відносини з працівниками, які виконують посадові чи інші обов’язки – йдеться про трудові договори чи договори ЦПХ. Але тут сама перевірка буде пов’язана також і з перевіркою виплати зарплати, іншого доходу та сплати податків. Адже, йдеться про перевірку всіх працівників та виявлення тих, з ким трудові відносини взагалі не оформлялись.

Якщо перевірка неоформлених працівників відбувається за дорученням Прем’єр-міністра України, то більшість таких перевірок супроводжується фото- та відео- зйомками фізосіб-працівників, які продають товар, обслуговують клієнтів у закладах громадського харчування, виконують протягом певного часу трудові обов’язки, тощо. І в інспекторів може виникнути питання щодо оформлення саме тих працівників, робота яких чітко зафіксована на фото чи відео. А ось інші трудові порушення можуть перевірятись лише якщо про це зазначено в дорученні.

 

Судові рішення як підстава для трудових штрафів від Держпраці

Цікава ситуація виникла зі судовими рішеннями – працівники, які виконували роботу без укладення трудового договору, в разі доведення такого факту в суді, мають право звернутися до Держпраці з копією судового рішення, з метою притягнення роботодавця до відповідальності.

Нагадаємо, що органи Держпраці не наділені повноваженнями на перекваліфікацію договорів ЦПХ у трудові. Проте колишні працівники можуть звернутись до суду та встановити факт перебування з колишнім роботодавцем саме у трудових відносинах (зокрема, в цілях отримання або перерахування пенсій).

І якщо суд перекваліфікує цивільно-правовий договір у трудовий (хоча, як правило, суди ставляться до права роботодавця і працівника самостійно обирати форму договору поблажливо), тут маємо повний «букет»: і неоформлення трудових відносин, і ненарахування або несвоєчасну виплату зарплати, а іноді й несплату ЄСВ та податків (якщо договір ЦПХ було укладено з ФОП).

Отже, підсумуємо останні зміни:

  1. Перевірки неоформлених працівників мають проводитись інспекторами Держпраці та її територіальних органів.
  2. Інспектори з праці (Держпраці та органів місцевого самоврядування) згодом отримають нові службові посвідчення та при допуску на перевірку пред’явлені посвідчення бажано звіряти з інформацією на вебсайті Держпраці.
  3. Інспектори з праці органів місцевого самоврядування, скоріш за все, проводити перевірки неоформлених працівників вже не будуть. Проте вони перевірятимуть питання своєчасної та у повному обсязі оплати праці, дотримання мінімальних державних гарантій в оплаті праці, оформлення трудових відносин (щодо оформлених працівників).
  4. На момент допуску інспекторів з праці Держпраці та органів місцевого самоврядування (коли перевірка не стосується неоформлених працівників!) слід вимагати не лише службове посвідчення, а й копію направлення з предметом перевірки та внесення запису до журналу відвідувань.

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Автор: Канарьова Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»