• Посилання скопійовано

Держархівслужба проводитиме перевірки за новими правилами

Мін'юст затвердив Положення про організацію та порядок проведення заходів контролю за додержанням вимог законодавства у сфері формування та ведення страхового фонду документації України

Держархівслужба проводитиме перевірки за новими правилами

Мін'юст наказом від 02.10.2020 р. №3448/5 затвердив Положення про організацію та порядок проведення заходів контролю за додержанням вимог законодавства у сфері формування та ведення страхового фонду документації України центральними та місцевими органами виконавчої влади, Радою міністрів Автономної Республіки Крим, органами місцевого самоврядування. Раніше це було Положення про проведення інспекційних перевірок у сфері страхового фонду документації України.

Це Положення визначає організаційні засади здійснення Державною архівною службою України  заходів контролю у сфері формування та ведення страхового фонду документації України. Здійснюються вони шляхом проведення планових та позапланових інспекційних перевірок за додержанням вимог законодавства у сфері формування та ведення страхового фонду документації України центральними та місцевими органами виконавчої влади, Радою міністрів АР Крим, органами місцевого самоврядування.

Поширюється це Положення на діяльність міністерств, інших центральних і місцевих органів виконавчої влади, органів влади АР Крим, органів місцевого самоврядування, які є суб'єктами державної системи страхового фонду документації.

Планові інспекційні перевірки за додержанням вимог законодавства у сфері формування та ведення страхового фонду документації України органами влади здійснюються відповідно до річного плану здійснення заходів державного нагляду (контролю).

Загальними вимогами до проведення планової інспекційної перевірки є:

  • відповідність мети і завдань інспекційної перевірки вимогам нормативно-правових та нормативних документів у сфері формування та ведення страхового фонду документації України;
  • об'єктивність та неупередженість інспекційної перевірки;
  • максимальне охоплення питань, що стосуються діяльності органів влади у сфері формування та ведення страхового фонду документації України;
  • обов'язкове досягнення мети та завдань інспекційної перевірки;
  • можливість усунення органами влади порушень, виявлених під час інспекційної перевірки, до моменту складення акта додержання вимог законодавства у сфері формування та ведення страхового фонду документації України (далі - акт перевірки);
  • не перешкоджання поточній діяльності органів влади.

Строк проведення планової інспекційної перевірки не може перевищувати 10-ти робочих днів і здійснюється з періодичністю не частіше одного разу на три роки. Продовження строку проведення планової інспекційної перевірки не допускається.

Позапланові інспекційні перевірки органу влади - це інспекційні перевірки, проведення яких не передбачено річним планом. Проводяться вони з таких підстав:

  • здійснення контролю за станом усунення порушень, виявлених під час планової інспекційної перевірки;
  • у разі ненадходження в установлений строк повідомлення від органу влади про виконання вимог, викладених в акті перевірки або/та припису органу контролю;
  • за рішенням Кабінету Міністрів України.

Під час проведення позапланової інспекційної перевірки з'ясовуються лише ті питання, необхідність перевірки яких стала підставою для здійснення цього заходу, з обов'язковим зазначенням таких питань у направленні на проведення перевірки.

Строк здійснення позапланової інспекційної перевірки також не може перевищувати десяти робочих днів. Продовження строку проведення позапланової інспекційної перевірки не допускається.

Цей наказ набере чинності через 10 днів з дня його офіційного опублікування.

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»