• Посилання скопійовано

За заборону працівникам надавати пояснення при перевірці чекайте на штраф

Суд підтримав, що інспектори праці мають право отримувати пояснення у працівників щодо трудових відносин з ФОПом

За заборону працівникам надавати пояснення при перевірці чекайте на штраф

Державна служба України з питань праці розповідає наступне.

Головне управління Держпраці в Одеській області продовжує серію статей про реальні судові справи з основної діяльності управління. Ми висвітлюємо нюанси цікавих справ, оскільки основними принципами нашої діяльності є законність, прозорість та доброчесність. Ми вважаємо, що такі огляди допоможуть багатьом підприємцям не зробити помилки та не іграти з державою в азартні ігри.

 

СПРАВА №6

Справа №420/3238/19 – за позовом фізичної особі-підприємця про визнання протиправною та скасування постанови про накладення штрафу у розмірі 417 300 гривень, за порушення передбачене абз. 7 ч. 2 ст. 265 КЗпП, яке полягало у створенні перешкод в проведенні інспекційного відвідування (насамперед, в частині дослідження необхідної документації).

Так, Постановою П’ятого апеляційного адміністративного суду по справі №420/2880/19, якою у задоволенні апеляційної скарги фізичної особи-підприємця було відмовлено, а рішення Одеського окружного адміністративного суду від 09.09.2019 залишено без змін, серед іншого було встановлено наступне: «…Громадянка ОСОБА_11 , зв`язалася за власним телефоном з ФОП, яка у телефонній розмові повідомила, що не надає згоду на відібрання у її працівників усних та письмових пояснень, у зв`язку з її відсутністю та хворобою, на що ФОП посадовою особою Головного управління було повідомлено про відповідальність, відповідно до абзацу 7 частини 2 статті 265 КЗпП України, на що ФОП попросила зачекати 10 хвилин.

Після очікування (більше 30 хвилин) з`явилася громадянка ОСОБА_11 , яка з власного телефону знову зателефонувала ФОП, яка зазначила, що не надає згоду на відібрання у її працівників усних та письмових пояснень, на що її знову було повідомлено про відповідальність, передбачену абзацом 7 частини 2 статті 265 КЗпП України, на що гр. ОСОБА_4 зазначила, що відмовляється.

Під час проведення відеофіксації проведення інспекційного відвідування посадовою особою Головного управління було повідомлено ФОП про спробу проведення контрольного заходу та намагання посадової особи реалізувати своє право у відповідності до п. 11 Порядку №295 шляхом відібрання пояснень у працівників.

Але керівником свідомо було відмовлено інспектору в реалізації зазначеного права, що чітко вбачається з відеофіксації.

Зазначені обставини підтверджують факт того, що ФОП створено перешкоди при проведенні інспекційного відвідування, які унеможливлюють подальше його проведення.

Начальник відділу юридичного забезпечення К. ГАЛИЦЬКА

Джерело: Державна служба з питань праці

Рубрика: Право і відповідальність/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»