• Посилання скопійовано

Відновлення мораторію на планові перевірки та інші заходи для підтримки платників податків: нові законопроєкти

У Раді зареєстровано два нові законопроєкти для підтримки платників податків у 2021 році

Відновлення мораторію на планові перевірки та інші заходи для підтримки платників податків: нові законопроєкти

На початку цього року у ВРУ був зареєстрований законопроєкт №4571 для підтримки платників податків у 2021 році. Ним пропонувалося продовжити можливість зменшення місцевих податків органами місцевого самоврядування. Більше читайте тут.

Проте, на думку деяких нардепів, цього не достатньо."В умовах посилення карантинних заходів, особливо на початку 2021 року, необхідно терміново вживати додаткових заходів для підтримки платників податків".

З огляду на це, у Раді зареєстровано два альтернативні законопроєкти, якими (крім надання органам місцевого самоврядування у 2021 році права вносити зміни до прийнятих рішень про встановлення місцевих податків та/або зборів) пропонується також:

- законопроєктом №4571-1 (авторства Н. Южаніної):

  • продовжити на 2021 рік дію норми щодо включення до податкової знижки витрат фізичної особи на придбання лікарських засобів для надання медичної допомоги хворим, дезінфекційних засобів і антисептиків, медичного обладнання, засобів індивідуального захисту тощо, які добровільно передані закладам охорони здоров’я, громадським об'єднанням та благодійним організаціям з метою запобігання поширенню COVID-19;
  • продовжити до кінця 2021 року особливості оподаткування податком на прибуток  добровільної передачі лікарських засобів для надання медичної допомоги хворим, дезінфекційних засобів і антисептиків, медичного обладнання, засобів індивідуального захисту тощо закладам охорони здоров’я, громадським об'єднанням та благодійним організаціям з метою запобігання поширенню на території України коронавірусної хвороби (COVID-19).

- законопроєктом №4571-2 (авторства О. Ковальчук та О. Кулініч):

  • відновлення дії мораторію на здійснення планових перевірок у сфері господарської діяльності до закінчення дії карантину (було скасовано у грудні 2020 року Законом №1071);
  • визначення, що з метою оподаткування ПДВ, знищення сільськогосподарських рослин, насаджень, тварин у зв’язку із форс-мажорними обставинами не є постачанням товарів, і відповідно сільськогосподарські товаровиробники на вартість знищеного у зв’язку із форс-мажорними обставинами врожаю або тварин, не нараховуватимуть ПДВ як на такі, що не використовуються у господарський діяльності;
  • усунення колізії між нормами ПКУ та Закону №481/95-ВР щодо виробництва на період карантину дезінфекційних засобів з використанням спирту етилового.

У разі прийняття ці закони наберуть чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»