• Посилання скопійовано

Позапланові податкові перевірки: коли та як проводяться?

Під час карантину податкові органи мають право здійснювати документальні позапланові перевірки з таких підстав

Позапланові податкові перевірки: коли та як проводяться?

Наказом Головного управління ДПС у Житомирській області (далі – ГУ ДПС) від 15.12.2020 р. №1 введено в дію Організаційну структуру ГУ ДПС затверджену Головою ДПС України Олексієм ЛЮБЧЕНКОМ 15.12.2021 р.

Відповідно до затвердженої структури в ГУ ДПС функціонує управління податкового аудиту.

Головним завдання управління податкового аудиту є організація здійснення контролю за додержанням платниками податків податкового, валютного, іншого законодавства та законодавства по єдиному соціальному внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування шляхом проведення планових та позапланових документальних перевірок.

Документальна планова перевірка повинна бути передбачена у плані-графіку проведення планових документальних перевірок.

Відбір платників до проведення планових перевірок здійснюється відповідно до Податкового кодексу України (далі – Кодекс) з урахуванням вимог наказу Мінфіна від 02.06.2015 р. №524 «Про затвердження Порядку формування плану-графіка проведення документальних планових перевірок платників податків» (далі – Порядок №524).

Пунктом 77.2 Кодексу визначено, що до плану-графіка проведення документальних планових перевірок відбираються платники податків, які мають ризик щодо несплати податків та зборів, невиконання іншого законодавства, контроль за яким покладено на контролюючі органи.

Критерії відбору платників податків та їх поділ за ступенями визначено у Порядку №524.

Періодичність проведення документальних планових перевірок платників податків визначається залежно від ступеня ризику в діяльності таких платників податків, який поділяється на високий, середній та незначний. Платники податків з незначним ступенем ризику включаються до плану-графіка не частіше, ніж раз на три календарних роки, середнім – не частіше ніж раз на два календарних роки, високим – не частіше одного разу на календарний рік.

План-графік документальних планових перевірок на поточний рік оприлюднюється на офіційному веб-сайті центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, до 25 грудня року, що передує року, в якому будуть проводитися такі документальні планові перевірки.

План-графік на 2021 рік оприлюднено ДПС України на офіційному веб-сайті 23.12.2020 року.

Кодексом передбачено внесення змін до плану-графіка проведення документальних планових перевірок на поточний рік не частіше одного разу в першому та одного разу в другому кварталі такого року, крім випадків коли зміни пов'язані із змінами найменування платника податків, що вже був включений до плану-графіка, та/або виправлення технічних помилок.

Підстави та порядок проведення документальних позапланових перевірок наведені у ст. 78 Кодексу.

Проте, з урахуванням обмежень встановлених Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню на території України коронавірусної хвороби (COVID-19) станом на сьогоднішній день податкові органи мають право здійснювати документальні позапланові перевірки з таких підстав статті 78 Кодексу:

  • п. 78.1.1 та п. 78.1.4 позапланові перевірки суб`єктів господарювання реального сектору економіки, які сформували податковий кредит за рахунок оформлення ризикових операцій з придбання товарів/послуг (із переліку ризикових платників податків, визначених у межах роботи Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування оприлюднених у засобах масової інформації фактів можливих корупційних дій посадових осіб органів державної влади, які призвели до значних втрат дохідної частини Державного бюджету України, утвореної відповідно до Постанови ВРУ від 24.04.2020 р. №568-ІХ);
  • п. 78.1.7 розпочато процедуру реорганізації юридичної особи (крім перетворення), припинення юридичної особи або підприємницької діяльності фізичної особи – підприємця;
  • п. 78.1.8 платником подано декларацію, в якій заявлено до відшкодування з бюджету податок на додану вартість та/або з від'ємним значенням з податку на додану вартість, яке становить більше 100 тис. гривень.
  • п. 78.1.12 контролюючим органом вищого рівня в порядку контролю за діями або бездіяльністю посадових осіб контролюючого органу нижчого рівня здійснено перевірку документів обов'язкової звітності платника податків або матеріалів документальної перевірки, проведеної контролюючим органом нижчого рівня, і виявлено невідповідність висновків акта перевірки вимогам законодавства або неповне з'ясування під час перевірки питань, що повинні бути з'ясовані під час перевірки для винесення об'єктивного висновку щодо дотримання платником податків вимог законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи;
  • п. 78.1.14 у разі отримання документально підтвердженої інформації та даних, що свідчать про невідповідність умов контрольованої операції принципу «витягнутої руки» та/або встановлення невідповідності умов контрольованої операції принципу «витягнутої руки» у порядку, передбаченому пп. 39.5.1.1 ПКУ;
  • п. 78.1.15 неподання платником податків або подання з порушенням вимог п. 39.4 цього Кодексу звіту про контрольовані операції та/або документації з трансфертного ціноутворення або у разі встановлення порушень під час моніторингу такого звіту або документації відповідно до вимог п. 39.4 і 39.5 цього Кодексу;
  • п. 78.1.16 отримано звіт про контрольовані операції, надісланий платником податків відповідно до п. 39.4 цього Кодексу. У такому разі перевірка проводиться виключно з питань контролю трансфертного ціноутворення;
  • п. 78.2 проведення перевірок на звернення платника податків.

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Джерело: ДПС у Житомирській області

Рубрика: Право і відповідальність/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»