• Посилання скопійовано

Документальні перевірки ДПС: затверджено зразок форми акта (довідки) та меторекомендації

ДПСУ затвердила Зразок форми акта (довідки) документальної планової/позапланової виїзної перевірки дотримання податкового, валютного та іншого законодавства, а також Методрекомендації щодо оформлення матеріалів документальних перевірок

Документальні перевірки ДПС: затверджено зразок форми акта (довідки) та меторекомендації

ДПС наказом від 25.02.2021 р. №244 затвердила:

  • Зразок форми акта (довідки) документальної планової/позапланової виїзної перевірки податкового, валютного та іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи (завантажити). Він містить 17 додатків, переглянути їх можна тут.
  • Методичні рекомендації щодо оформлення матеріалів документальних перевірок податкового, валютного та іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи, та документування виявлених порушень (завантажити, додаток 1, додаток 2).

Зроблено це з метою уніфікації та підвищення якості оформлення результатів документальних перевірок платників податків - юридичних осіб, їх відокремлених підрозділів та представництв нерезидентів з питань дотримання податкового, валютного та іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи.

Методичні рекомендації та Зразок акта (довідки) перевірки рекомендовані для застосування посадовими особами контролюючих органів при оформленні матеріалів документальних перевірок платників податків, розпочатих після видання наказу. При оформленні результатів документальних невиїзних перевірок використовується Зразок акта (довідки) перевірки, з урахуванням вимог ПКУ.

Методичні рекомендації мають рекомендаційний характер, не містять нових правових норм, не встановлюють новий порядок оформлення документальних перевірок, оскільки зазначені норми вже встановлені ПКУ та нормативно-правовими актами, розробленими відповідно до ПКУ.

Водночас Зразок акта (довідки) перевірки та Методичні рекомендації не рекомендовані для застосування при оформленні результатів перевірок платників податків з питань дотримання ними:

  • законодавства при проведенні розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг (крім випадків, коли ці питання досліджуються при проведенні документальних перевірок),
  • принципу "витягнутої руки" (крім випадків перевірки дотримання платником податків вимог підпунктів 140.5.4, 140.5.6 ПКУ) відповідно до статті 39 ПКУ,
  • податкового законодавства при декларуванні від'ємного значення з ПДВ, у тому числі заявленого до відшкодування з бюджету, у зв'язку із затвердженням зразка акта (довідки) цих перевірок та методичних рекомендацій з його заповнення наказом ДПС від 15.10.2020 р. №568.

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»