• Посилання скопійовано

Мінфін планує запровадити електронні перевірки (е-аудит): законопроєкт

Мінфін оприлюднив проєкт Закону зі змінами до ПКУ щодо впровадження електронних перевірок (е-аудит)

Мінфін планує запровадити електронні перевірки (е-аудит): законопроєкт

5 липня 2021 року Мінфін оприлюднив проєкт Закону «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо впровадження електронних перевірок (е-аудит)» (завантажити).

Законопроєктом пропонується:

1. Внести зміни до ПКУ в частині обов’язку платників податків подавати до органів ДПС експортовані з вихідної системи обліку достовірні дані про наявність та стан активів, власного капіталу та зобов’язань, а також зміни у фінансово-господарському стані платника податків за звітний (податковий) рік у вигляді стандартного аудиторського файла (SAF-T) протягом 60 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) року.

Водночас такий обов’язок виникає у великих платників податків з 01.01.2025 р., а у платників, визначених ст. 180 ПКУ, – з 01.01.2027 р.

2. Встановити відповідальність платників податків за порушення порядку подання стандартного аудиторського файлу SAF-T.

Так, за неподання, подання з порушенням встановлених строків, подання не в повному обсязі, з недостовірними відомостями або з помилками стандартного аудиторського файлу SAF-T, пропонують накладати штраф (штрафи) у розмірі:

  • 100 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року для великих платників податків;
  • 10 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року для платників податків, визначених статтею 180 ПКУ, крім самозайнятих осіб, зазначених у пп. 14.1.226 ПКУ.

3. Внести зміни до Закону про бухоблік в частині доповнення чинної норми щодо забезпечення ведення підприємствами регістрів бухгалтерського обліку в електронній формі з дотриманням вимог законів  «Про електронні документи та електронний документообіг» та «Про електронні довірчі послуги».

У разі прийняття цей Закон набере чинності з дня, наступного за днем його опублікування. А поки що зауваження та пропозиції до змісту проєкту Закону можна надавати у письмовій та електронній формі за адресами:

  • Міністерство фінансів України, 01008, м. Київ-8, вул. Грушевського, 12/2, e-mail: chayun@minfin.gov.ua;
  • Державна податкова служба України, 04119, м. Київ, Львівська пл., 8, e-mail: okorostyliova@tax.gov.ua. 

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»