• Посилання скопійовано

Неформальні працівники виявлені у 92% роботодавців: результати трудових перевірок за два тижні

За перші два тижні інспекційної кампанії з виявлення неформальних трудових відносин було розпочато 762 інспекційних відвідування та виявлено 2097 працівника, допущених до роботи без трудових договорів

Неформальні працівники виявлені у 92% роботодавців: результати трудових перевірок за два тижні

Мінекономіки повідомляє, що за перші два тижні інспекційної кампанії з виявлення неформальних трудових відносин було розпочато 762 інспекційних відвідування та виявлено 2097 працівника, допущених до роботи без трудових договорів. Під час проведення перевірок із 537 працівниками були укладені трудові договори. Тепер ці люди офіційно працевлаштовані та мають можливість скористатись своїми соціально-трудовими правами, зокрема правом на лікарняні, відпустку та безпечні умови праці.

“З початку компанії неформальні працівники були виявлені у 92% роботодавців. Наразі середня кількість незадекларованих працівників становить 4 особи на одного перевіреного роботодавця. Це засвідчує ефективність  ризикоорієнтованого підходу, що передбачає проведення перевірок тільки у тих компаніях, які мають ознаки найбільших ризиків  використовування  незадекларованої праці. Наша мета - захистити працівників та забезпечити належне дотримання їх соціально-трудових прав”,- прокоментувала заступниця Міністра економіки України Світлана Глущенко

Так, найбільше незадекларованих працівників виявлено у Запорізькій (258), Вінницькій (219) та Черкаській (161) областях.

Зокрема, під час виїзду на місце вирощування сільськогосподарських культур у селі Орлянському Запорізької області інспектори Держпраці  виявили 146 неофіційних працівників, які виконували польові роботи, а у Черкаській області на полях Лисянського району -108 осіб, які збирали полуницю. Крім того, у Вінницькій області на одному з агропідприємств виявлено 50 осіб, в тому числі і неповнолітні, які займаються збором малини. Наразі вирішуються питання щодо притягнення цих роботодавців до адміністративної та фінансової відповідальності.

Нагадаємо, що з 1 липня у співпраці з Державною податковою службою України розпочалися інспекції Держпраці з метою виявлення роботодавців, що використовують незадекларовану працю, та стимулювання їх до переходу до формальних трудових відносин.  Заходи відбуватимуться відповідно до Національного плану спільних дій щодо зниження рівня незадекларованої праці на 2021 рік.

Дізнайтеся більше про незадекларовану працю.

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Джерело: Міністерство економіки України

Рубрика: Право і відповідальність/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»