• Посилання скопійовано

ДПС чекає на прийняття ВРУ нових правил погашення податкового боргу

ДПС дуже детально роз'яснила необхідність впровадження ВРУ забезпечення податковою заставою донарахованих за результатами контрольно-перевірочної роботи сум грошових зобов’язань

ДПС чекає на прийняття ВРУ нових правил погашення податкового боргу

Державна податкова служба України працює над удосконаленням процедури погашення податкового боргу, що унеможливить застосування порушниками прогалин діючого законодавства в частині відсутності норми щодо розповсюдження права податкової застави на період адміністративного та/або судового оскарження.

Так, наприклад, ГУ ДПС у Київській області, за результатами перевірки ТДВ «Узинський цукровий завод» встановлено порушення в частині виробництва спирту та його зберігання без ліцензії, внаслідок чого складено акт та прийнято податкові рішення на загальну суму грошового зобов’язання понад 172,5 млн гривень.

У результаті оскарження платником у судовому порядку податкових повідомлень-рішень, постановою Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду задоволено касаційну скаргу ГУ ДПС у Київській області. Рішення судів попередніх інстанцій скасовано та ухвалено нове судове рішення, яким у задоволенні позовних вимог ТДВ «Узинський цукровий завод» про скасування податкових повідомлень-рішень відмовлено.

З урахуванням положень п. 57.3 ПКУ протягом 10 робочих днів з моменту проголошення Верховним Судом рішення платник має право сплатити суму визначеного грошового зобов’язання у добровільному порядку. В іншому випадку таке зобов’язання набуде статусу податкового боргу, а його стягнення здійснюватиметься у порядку, визначеному ПКУ.

Однак, для уникнення відповідальності за несплату узгоджених сум грошового зобов’язання, у т.ч. за рахунок свого майна, користуючись положенням ПКУ та прогалинами діючого законодавства в частині відсутності норми щодо розповсюдження права податкової застави на період адміністративного та/або судового оскарження, одночасно з винесенням Верховним Судом рішення по суті справи, платником в особі засновника здійснено передачу права власності на нерухоме майно на інше підприємство, де він також є засновником.

Для врегулювання зазначеного питання Державною податковою службою запропоновано внести певні законодавчі зміни, якими, зокрема, запровадити:

  • застосування податкової застави до платників податків на суму таких донарахувань за результатами контрольно-перевірочної роботи, у разі якщо платник податків оскаржує їх в адміністративному та/або судовому порядку;
  • податкова застава не знімається на весь період оскарження;
  • у разі підтвердження правомірності прийнятих органами ДПС рішень, заставне майно використовується як джерело погашення таких донарахованих сум у разі їх несплати платником добровільно, у порядку ст. 57 ПКУ;
  • у разі прийняття рішень на користь платника податків така податкова застава знімається;
  • протягом оскарження податкових повідомлень-рішень заставне майно не вилучається органами ДПС, а залишається у власності платника податків.

Проєкт Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень» (реєстр. № 5600 від 02.06.2021, прийнятий Верховною Радою України 01.07.2021 в І-му читанні) в частині удосконалення процедури погашення податкового боргу платника податків передбачає забезпечення податковою заставою донарахованих за результатами контрольно-перевірочної роботи сум грошових зобов’язань.

Державна податкова служба наголошує, що ці та інші зміни спрямовані на практичну реалізацію основоположних принципів функціонування податкової системи, що є запорукою наповнення дохідної частини бюджету для добробуту усіх громадян та держави в цілому.

Що стосується підприємства-боржника – ТДВ «Узинський цукровий завод», то наразі контролюючим органом готуються матеріали для звернення до суду з позовом про визнання укладених підприємством договорів недійсними та скасування записів про державну реєстрацію, а також звернення до правоохоронних органів для надання оцінки діям посадових осіб підприємства-боржника в межах положень Кримінального кодексу України.

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Джерело: ДПСУ

Рубрика: Право і відповідальність/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»