• Посилання скопійовано

Як Держпраці знаходить компанії, в яких працюють без офіційного працевлаштування?

За словами в.о. голови Держпраці В. Сажієнка, дані для перевірок Держпраці отримує з інформаційних баз ДПС та ПФУ. При їхньому аналізі виявляються роботодавці, які з великою ймовірністю використовують незадекларованих працівників, і вносять їх до плану перевірок

Як Держпраці знаходить компанії, в яких працюють без офіційного працевлаштування?
Т.в.о. голови Держпраці Віталій Сажієнко в ексклюзивному інтерв'ю «Мінфіну» розповів, як знаходять порушників, як їх карають, хто допомагає виявляти роботодавців із тіньовим штатом, та розкрив багато інших подробиць роботи свого відомства.
 
Як ви «вираховуєте» компанії, які не бажають переносити стосунки з персоналом в офіційну площину?

Правду кажучи, у подоланні незадекларованої праці один, як кажуть, в полі не воїн. У цьому напрямку ми тісно співпрацюємо з податковою службою та Пенсійним фондом. Завдяки доступу до їхніх інформаційних баз ми маємо змогу співставляти та аналізувати дані. Таким чином ми виявляємо роботодавців, які із високою ймовірністю використовують незадекларованих працівників, і вносимо їх до плану перевірок.

На практиці це виглядає приблизно так. У звітах податкової ми бачимо компанію із значними обсягами виробництва і мільйонними оборотами. А от згідно з даними Пенсійного фонду у ній працює тільки, скажімо, троє співробітників. Або інший приклад: у податковій на підприємство зареєстровано 12 реєстраторів розрахункових операцій (РРО), а кількість офіційно оформлених працівників всього 4. Такі невідповідності, зрозуміло, самі собою наштовхують на підозри.

Червоним сигналом для інспекторів також є ситуація, коли на підприємстві переважна більшість співробітників працюють за цивільними договорами. Особливо насторожують випадки, коли на таких умовах працюють, наприклад, водії чи продавці, при чому не рік-два, а десять, а то й більше.

Насправді критеріїв відбору підприємств до категорії ризикових багато. Ми постійно розширюємо коло інформації, яку долучатимемо до аналізу ризиків використання незадекларованої праці.

 

Як обираєте кандидатів на проведення позапланових перевірок?

У нас є відповідні методики інспекторів, у яких визначено чіткий порядок дій в таких випадках. Але скажу — будь-яка достовірна інформація про те, що той чи інший роботодавець використовує незадекларовану працю, може стати приводом для інспектування. Найчастіше це звернення громадянина. Наголошу — анонімні скарги ми не розглядаємо, а тільки ті, де є дані адресанта.

Також з інспекційним відвідуванням Держпраці може вийти до тих роботодавців, у яких інспектори проводили роз’яснювальну роботу, але позитивної динаміки у працевлаштуванні неоформлених працівників згодом не побачили.

***

Читайте також:

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Джерело: Мінфін

Рубрика: Право і відповідальність/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»